Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-примораски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да су хришћани они који благосиљају царство Оца и Сина и Духа Светога.

“Који се једино живоме Богу клањају и Њему јединоме служе. Благосиљају Онога који је њих благословио, који се у њих уселио у тајни крштења и који их је запечатио печатом Духа Светога, животворнога”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је човјек позван на светост и светињу.

“Не просто на врлину, обичну људску, него на Божански вјечни и9 непролазни дар светости. И птризван је да поштује светињу Божанске творевине, јер је у њој уграђен једини свети својом Божанском силом. Позван је да поштује најсветије биће овдје на земљи, а то је човјек, створен по лику и подобију Божјем”, рекао је Владика.

Владика Амфилохије је нагласио да су хришћани призвани да дају цару – земаљском владару оно што њему припада, како народ каже цару – пару, а Богу све што човјек јесте и што има – своју душу и своје биће.

“То је оно што су изгласали хришћани самим својим крштењем и миропоматањем, и што су изгласали кренувши за Оним који је Пут, Истина и Живот”, истакао је Митрополит Амфилохије.

Поручио је да када хришћани гласају, као што је то случај данас, они гласају за Божанску љубав, за Христа Бога.

“И гласају за љубав једних према другима, за љубав према светињи Божанске творевине, према светињи свакога људскога бића и за љубав према светињама – ономе што је Богу принијето на дар. То су свети Божји храмови и све оно што је завјештано живоме Богу”, закључиоо је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије; Митрополит Амфилохије је одслужио мали помен краљу Николи, Краљици Милени и свим упокојеним Петровићима.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This