Izaberite stranicu

У овом тренутку се изводе радови на даљој обнови историјских споменика, цркве Свете Софије и Агиазме Светог Јована, у центру Солуна. Агиазма са црквом Свете Софије представља археолошки објекат и води се као историјски споменик, док је црква Свете Софије на списку Унесковог светског наслеђа.

„Агиазма је један од најзначајнијих симбола историјског, археолошког и верског наслеђа у срцу Солуна. Спомен ансамбл који је привлачна тачка за становнике и посетиоце града,“ рекао је гувернер области Апостол Цицикостас.

У археолошком објекту Агиазма, познатом као Катакомба Светог Јована Претече, радови ће средити оштећења и обавити одговорајуће дораде како би се омогућио приступ лицима са посебним потребама. Уз то ће се подићи нова ограда да заштити споменик, уградиће се нова светла и поставити клупе за посетиоце.

Међутим, у цркви Свете Софије обновиће се галерија које су празне и неуређене још од земљотреса у Солуну 1978. године. Штампа ће се и кратке брошуре на два језика (грчки и други страни језик), као и на Браиловој азбуци, а поставиће се и таблице са Браиловим писмом.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This