Izaberite stranicu

Одељење за Црквену Просвету Епархије источноамеричке упутило је две тоне помоћи српском народу на Косову и Метохији у вредности од 23.000 америчких долара, а у оквиру ове хуманитарне акције симболично назване ”Угрејмо им срца” прикупљена су и значајна новчана средства која су упућена фонду при Епархији рашкопризренској намењеном за куповину кућа или земљишта на територији Косова и Метохије.

Са благословом Епископа истичноамеричког Иринеја, свештенство и народ ове Епархије прикупљали су помоћ, а из Епархије истичу да су посебно срећни што је учешће у акцији узео велики број наших млађих сународника са подручја источноамеричке епархије.

“Велики број пакета и финансијских прилога је стигао из разних парохија Епархије источноамеричке. Донације су долазиле и од породица којe не живе на територији Епархије источномеричке. Учествовале су и породице православних Грка. Знатан број свештеника, народа, студената, младих и деце свих наших парохија учествовао је у овој харитативној акцији. Приликом паковања поштовани су сви царински прописи” – истичу у Епархији источноамеричкој и посебну захвалност упућују свештенику Илији Вилису из Грчке Архиепископије, чије је црква Христа Спаситеља у месту Рај (Њујорк), уступила своје просторије за складиштење робе.

Због корона вируса хуманитарна помоћ је била задржана на аеродрому JFK у Њујорку око три месеца, да би је епархија рашкопризренска коначно преузела 09. јула и она ће бити подељена нашем народу на Косову и Метохији.

Износ од $13,400 Епархија истичноамеричка уплатила је на рачун Епархије рашкопризренске и овај прилог ће, благословом Епископа Теодосија, бити искориштен за фонд при Епархији рашкопризренској намењен за куповину кућа или земљишта на територији Косова и Метохије. Овим фондом Епархија рашкопризренска жели да охрабри останак (повратак) Срба, будући да купљена земља и некретнине остају у трајном власништву Епархије рашкопризренске.

”Епархија источноамеричка истиче радост да је имала прилику да учествује у овој племенитој акцији и да овом финансијском донацијом буде активни приложник у повраћају имовине којом руководи Епархија рашкопризренска Српске Православне Цркве” поручују из источноамеричке епархије.

Извор: https://www.sabornik.net/

 

Pin It on Pinterest

Share This