Izaberite stranicu

Умјесто петровданске честитке, поводом градске и славе Петрове цркве у Бијелом Пољу, бјелопољским паросима, свештеницима Милосаву Јовановићу и Синиши Јанковићу уручени су позиви да се јаве 13. јула на информативни разговор у својству грађана у Центар безбједности Бијело Поље. Разлог за то је ауто-литија, која је у недјељу, 12. јула кренула из Берана ка Бијелом Пољу, поводом славе града и бјелопољског храма, иако при том нијесу прекршене прописане здравствене мјере, казао је за Радио-Светигору отац Милосав Јовановић.

Отац Милосав је задржан више од сат и по времена на степеницама пред улазом у Центар безбједности под изговором да тренутно нису у могућности да га приме на разговор.

,,Да ли је ово био неки покушај понижавања мене као свештеника и Цркве Божије, то не знам, али поручујем им да Цркву Божију није могуће понизити. Позивам све и да се запитају шта ће бити после свега овога. Све ће ово проћи, док ће иза нас остати наш образ, част и потомство. С обзиром да је велики број наших суграђана, који раде у тим институцијама, крштен у цркви Светих апостола Петра и Павла, поручујем им да није добро да, ако су се у Христа крстили, да тог истог Христа и гоне. Свештенство, монаштво и бјелопољска Црквена општина огласили су се данас саопштењем за јавност у коме позивамо на разум и да људи себи не дозволе овако срамне поступке. У току је незапамћен прогон свештенства у Бијелом Пољу. Од када је Петрова црква била оскрнављена и отета, није доживјела овако сраман чин да се народу брани да се у њу долази и да се врши оваква дискриминација свештенства у граду у коме се толико говорило о слободи и поштовању вјере“, каже отац Милосав.

Свештеник Милосав подсјећа и на догађај који се десио само двадесет четири сата касније када се у Бијелом Пољу прослављао Дан државности Црне Горе.

,,Ми немамо ништа против те прославе, нас само брине чињеница да, иако су на прослави грубо кршене мјере НКТ-а, ни један полицијски службеник није контролисао ову колону која се кроз град кретала уз сирене, државне симболе и ватрено оружје. У двадесет четири сата у истом граду имамо грубо кршење људских слобода када се вјерујућим, мирним људима забрањује кретање, док се у истом том дану нешто касније група људи несметано креће уз ватрено оружје и кршење мјера НКТ-а. Скрећем пажњу свим релевантним адресама у Црној Гори да преиспитају оваква поступања Управе полиције према својим грађанима“, каже отац Милосав Јовановић, парох бјелопољски.

Слободанка Грдинић

Разговор са о. Милосавом Јовановићем послушајте овдје

 

Pin It on Pinterest

Share This