Izaberite stranicu

Епископу моравичком Антонију уручено највише одликовање Одељења спољних црквених послова Руске православне цркве – медаља Светог Марка Ефеског I степена

У недељу, 12. јула 2020. године, на празник Светих апостола Петра и Павла – крсну славу Подворја Српске православне цркве у Москви, Његово високопреосвештенство Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одељења спољних црквених послова Руске православне цркве, уручио је Његовом преосвештенству Епископу моравичком г. Антонију, старешини Подворја Српске православне цркве у Москви, највише одликовање тог Одељења – медаљу Светог Марка Ефеског I степена.

Свечаност уручења награде је обављена приликом обележавања Петровдана, крсне славе Храма Светих апостола Петра и Павла – Подворја Српске православне цркве у Москви.

У наставку доносимо превод обраћања Високопреосвећеног Митрополита волоколамског г. Илариона Његовом преосвештенству г. Антонију, Епископу моравичком:

– Ваше преосвештенство, драги Владико! Срдачно Вам честитам Ваш јубилеј. Значајан део животног пута Вашег преосвештенства повезан је са Руском православном црквом, која је у Вашој личности пронашла достојног посланика Цркве Светог Саве. Током свих ових година Ви сте, живећи с нама, били и остали добар и искрен пријатељ, омиљен срцима многих верника наше Цркве.

Из зидина древне обитељи Преподобног Сергија Радоњешког понели сте дубоку и искрену љубав према богослужбеној традицији Руске цркве, руском језику и култури. Сва знања која сте стекли током студија у Московској духовној академији, помогла су Вам у испуњавању одговорног послушања на челу обновљеног Подворја Српске православне цркве у Москви. Ви сте успели да обновите све оне славне традиционалне руско-српске односе који су утемељени још у време пре избијања Револуције. Очинска духовна брига о српској дијаспори на канонској територији Московске патријаршије, као и неуморни напори Вашег преосвештенства усмерени на свестрано развијање односа између Руске и Српске православне цркве, исписали су нове странице у заједничкој историју наша два православна народа.

Љубав према црквеном благољепију и „ревност за дом Господњи” (Пс 68, 10) надахнули су Вас на пожртвоване напоре око благоукрашавања Храма Светих апостола Петра и Павла, док су велики пастирски квалитети итекако помогли да у њему окупите велику духовну заједницу.

Благодарећи Вашем преводилачком и ауторском раду, имали смо ту срећу да се упознамо са духовним вредностима православног српског народа. С друге стране, руско богословље и светиње наше Цркве постале су ближе српском народу, који – упознајући се са руском духовном културом – може јасније осетити речи Преподобног аве Јустина, који каже: „Огроман је, чудесан и бесконачан рај руске душе, јер је огромна, чудесна и бесконачна светост славних светитеља руских земаља” (Преподобни Јустин Ћелијски, О рају руске душе). Учинили сте много и када је у питању очување, али и унапређење древне традиције образовања српских студената у руским духовним школама, за коју се вежу и имена Преподобних Симеона Дајбабског и Севастијана Џексонског, Светог Николаја Охридског и Жичког и Светог Мардарија Ускоковића, али и многих других Срба светитеља који су се образовали на тлу Русије.

Ваше преосвештенство, на дан Ваше 50-годишњице желим Вам добро здравље и свесрдну помоћ Божју у Вашем подвижничком, архипастирском и црквено-дипломатском служењу. У знак уважавања свих Ваших постигнутих успеха, сматрам да сте достојни да Вам уручим ову високу награду Оделења спољних црквених послова Московске патријаршије – медаљу Светог Марка Ефеског Првог степена. На многаја и благаја љета, драги Владико!

Са љубављу у Господу,

Председник Оделења спољних црквених послова Московске патријаршије, Митрополит волоколамски Иларион

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This