Izaberite stranicu

Празник спомена на првоврховне апостоле Петра и Павла – Петровдан молитвено и свечано је прослављен у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Светом  литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Слободан Зековић, архијерејски намјесник барски, који је честитајући празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла подсјетио да се са овим даном завршава пост који смо с љубављу одпостили у славу Божију а у част Светих апостола, који су се прије него што су пошли по васељени да проповедају Јеванђеље Христово за то припремили постом и молитвом:

“Овај пост јесте и установљен као успомена на онај пост Светих апостола који су узели на себе након силаска Духа Светога, када су се обукли, по обећању Господњем, у силу са висине. И сјећајући се тога Апостолског поста, Црква је међу првим постовима установила овај пост који увијек почиње у недељу Свих светих, седмицу дана послије Педесетнице, и траје до празника Светих апостола који данас прослављамо”, казао је о. Слободан.

Даље је објаснио да су апостоли они који су својим очима видјели Господа и оно што су видјели и чули, што су рукама својим опипали, како каже Свети апостол Јован Богослов, они су то проповиједали:

“Нису проповиједали своју науку, нису својим умом умовали, него су проповиједали науку Божију – оно чему их је Господ научио. Већина Светих апостола били су прости људи, рибари и занатлије, али када их је Господ обукао у силу са висине, када их испунио Духа Светога, они су почели као највећи мудраци који су се икад на свијету појавили, неустрашиво да проповиједају ријеч Господњу. Своју љубав и вјерност Господу своме, апостоли су потврдили и мученичком смрћу, сви осим Јована Богослова који се природном смрћу упокојио.”

Подсјетио је да данас прослављамо првоврховне апостоле Петра и Павла, како их је Црква назвала не због тога што су имали неку већу власти и част, него што су се највише на њиви Господњој потрудили, највише ревности показали.

“Преко њих се сила Божија обилно показала свуда куда су они пролазили. Нека би нам Господ дао да увијек останемо вјерни вјери и предању Светих апостола, да останемо утемељени и утврђени на тој вјери, на тој тврдој стијени на којој је Господ сазидао Цркву своју. Да останемо вјерни и оној вјери и предањима наших светих предака, који су ову вјеру примили од наших словенских просветитеља Кирила и Методија, вјери коју је у нашем роду утврдио Свети Сава и његови наследници до наших дана. У тој вјери да останемо, по тој вјери да живимо, у тој вјери да се спасавамо”, казао је на крају свог обраћања протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This