Izaberite stranicu

У суботу, 4. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г. Иринеј, упутио је писмо Г. Мајку Помпеу, државном секретару САД. У писму, Владика је честитао Г. Помпеу Дан независности Америке, посебно се осврнувши на универзалне слободарске вредности које се тога дана прослављају.

Владика је Секретару Помпеу и овом приликом напоменуо да је веома узнемирујуће да у савременој Европи још увек има примера кршења основних верских и људских слобода. Владика је упутио позив Г. Помпеу да се, у духу слободарских вредности, заузме код власти у Црној Гори да без одлагања прекину са прогоном Цркве.

Владика је, такође, стао у заштиту Српске Православне Цркве и своје духовне деце на Флориди, чији је миран протест испред почасног Конзулата Црне Горе у West Palm Beach-у изазвао сасвим непримерену изјаву Министарства вањских послова Црне Горе. У тој изјави, Српска Православна Црква и њени верници су названи погрдним именима, што умногоме подсећа на мрачна времена комунистичког прогона религије и неистомишљеника у Црној Гори.

Владика је скренуо пажњу Стејт Департменту на овај дипломатски скандал и затражио да власти САД заштите своје грађане од напада званичника страних држава.

Из канцеларије Епископа источноамеричког

Pin It on Pinterest

Share This