Izaberite stranicu

У утицајној емисији The Global lane (401) емитованој на CBN-у, једна од централних тема била је – прогон Цркве у Црној Гори.

У уводу је речено да је Црна Гора мала земља, однедавно чланица НАТО, некад била дио СФР Југославије, те да је 2006. године стекла независност. Истакнуто је да 80% популације чине православни хришћани, али и да је сада њихова 800 година стара Црква – на удару. Истичу да нови закон о религији, усвојен прошле године, даје црногорским властима могућност да заплијени имовину Цркве и затвори храмове – све то у покушају минимизовања утицаја СПЦ на црногорско друштво.

Гост емисије био је адвокат др Владимир Лепосавић, члан правног тима Митрополије црногорско-приморске, кога је водитељ питао зашто је усвојен овакав закон у земљи у којој 80% популације чине вјерници Српске православне цркве.

Лепосавић је оцијенио да већ 30 година црногорска власт нема адекватан политички план, те да су сада, суочени са озбиљним неуспјесима на економском плану током протекле три деценије, једноставно одлучили да конфискују и национализују црквену имовину.

Он је нагласио да режим неосновано тврди да храмови не припадају Цркви, те да не желе да користе доступна и опште познате легалне механизме у оквиру правног поретка Црне Горе како би доказали своју тврдњу, већ терет доказивања права својиине пребацују на Цркву. И то – не пред регуларним судовима, у оквиру редовног судског поступка, већ пред административним органима попут катастра.

Водитељ је констатовао да масовни протести нису довели до промјене закона, и замолио Лепосавића да да коментар на ту тему, као и на тему хапшења људи наклоњених Цркви.

Лепосавић је истакао да црногорске власти нису отвориле искрен дијалог са СПЦ прије усвајања закона, већ да је њихова понуда била типа – узми или остави. Подсјећа да су одмах након тога услиједили масовни протести – молитвени ходови јединствени у свијету, који сажимају све елементе грађанске и хришћанске Црне Горе.

„Оно што је битно напоменути је да су ово највећи протести у историји Црне Горе, док су уједно и први мирни протести на Балкану. Тако да имамо нову ситуацију, али људи не желе да одустану од својих светиња и од онога у шта имају највише повјерења. Влада још увијек ћути. Ми смо, са најбољим и најискренијим намјерама, предложили да се пар одредби тог закона промијени. И када смо затражили те промјене, затражили само да будемо у истој позицији као и сваки други легални власници имовине у држави. Ми позивамо на примјену Европске конвенције о људским правима и заправо на примјену Устава Црне Горе.

Бранећи нашу вјеру и нашу Цркву, ми бранимо правни поредак Црне Горе. Као што сте поменули раније, оно што ову ситуацију чини заиста бизарном је то да је Црна Гора НАТО чланица, а такође је кандидат за чланство у Европској унији. Обзиром да причамо о интернационалним организацијама које прослављају а не само штите владавину права и принципе једнакости и најбоље праксе и стандарде у правној заштити сваког човјека подједнако, очекивали смо да се ово неће моћи да се деси у Црној Гори. Али нажалост дешава се, управо сада“, казао је др Владимир Лепосавић, члан правног тима Митрополије црногорско-приморске гостујући на CBN-у.

Водитељ је истакао да чланице НАТО, као демократске државе, гарантују и један од примарних демократских принципа – право на слободу вјере. Истакао је и да му је познато да су чланови британског парламента дигли свој глас против Закона о слободи вјероисповијести, као и начина на који се актуелне власти опходе према православним хришћанима. Упитао је шта би могла да уради Америка, како би допринијела рјешењу овог проблема.

Лепосавић је истакао да се, још од Вирџинијске декларације о правима 1776. године, сви имовински спорови рјешавају искључиво у судском процесу, и да тражи од америчких институција моралну и објективну подршку – да се ангажују и убиједе црногорску власт да сједне за преговарачки сто и схвати да народ тражи само минимум поштовања црногорског Устава и закона.

https://www1.cbn.com/cbnnews/global-lane?nid=585478

Pin It on Pinterest

Share This