Izaberite stranicu

Посланица Европског парламента из француског Националног фронта Доминик Билд затражила је од Европске комисије одговор на питање како ће осигурати да се спроводе мјере заштите од корона вируса у Црној Гори, а да се не крше слобода савјести и религије, које су предвиђене чланом 9 Европске конвенције о људским правима. Она је подсјетила да је у марту у Будви, свештеник био притворен 72 сата због кршења предвиђених мјера за спречавање ширења КОВИД-19, те да је полиција у Котору привела још једног српског православног свештеника и три вјерника на испитивање, због одржавања вјерске службе на гробљу. Будванска полиција је у марту ухапсила свештено лице Г. Б. (47) из Србије због кршења привремене мјере Министарства здравља о спречавању ширења корона вируса.
Из УП је тада саопштено да је полиција у Манастиру Режевићи затекла 11 грађана за вријеме служења литургије.
Билд је подсјетила да је Црна Гора у склопу мјера заштите од корона вируса, од 13. марта забранила јавна вјерска окупљања.
Она је истакла да су те одлуке донијете у позадини Закона о слободи вјероисповијести, који предвиђа регистар свих вјерских објеката који су били у државном власништву прије 1918. године. Билд је казала да би закон нанио штету Српској православној цркви, са којом држава још увијек није потписала фундаментални споразум као што је то случај са другим главним вјерским заједницама.

“Како ће Комисија осигурати да горе споменуте мјере остану у границама онога што је неопходно за борбу против КОВИД-19 и да се не крше слобода савјести и религије, између осталог, предвиђене чланом 9 Европске конвенције о људским правима ?”, пита Билд у питању упућеном Комисији.

Pin It on Pinterest

Share This