Izaberite stranicu

Светом службом Божијом, литијом и благосиљањем славског колача Црква  Св. Вазнесења Господњег на Топлој прославила је храмовску славу – Спасовдан.

Свету литургију служили су протојереј-ставрофор Видо Вуковић, протојереј-ставрофор Предраг Видаковић, Благота Васиљевић, протојереји Никола Тодоровић и Драго Пешикан, као и јереј Зоран Миљанић.

У бесједи протојереј-ставрофор Видо Вуковић, који је некада служио у Британско скандинавској епархији СПЦ у расејању, казао је да је ово дан разума и мира.

– Посебно је битан данас, јер долази послије ове пандемије која је оковала цијели свијет. Молимо да Господ пошаље свој крст са неба, да помогне свим хришћанима и свакој души на планети, да завлада мир и срећа, љубав и слога. И у овом случају имамо љубав, вјеру и наду, поручио је Вуковић.

Поздрављајући сабрани вјерни народ, представнике општине, као и свештенике херцегновске црквене општине, надлежни парох јереј Зоран Миљанић се захвалио на овакво свечаном обиљежавању за Цркву Св. Васкрсења великог празника.

– Ово је дан који је створио Господ да се радујемо, дан када човјек у пуноћи своје радости приноси себе, казао је Миљанић.

Он је подсјетио да је прије двије године, овај храм и вјерни народ, прославио јубилеј 300 година од формирања Топаљске комунитади.

– У то вријеме је херцегновски парламент столовао у овом храму на Топлој. И они су тада, 1718. године ломили крсни колач и причешћивали се у овом храму који је пар година раније подигнут. Из те љубави изникла је и администрација а званични печат градске управе је био печат овог храма. И ми смо, прије двије године, обновили да Спасовдан буде слава овог града, југа православља. Прије два дана наш предсједник Општине Стеван Катић је поручио из свег срца да је срећна слава престоном граду Београду. Нека буде срећна слава и косовским Дечанима и свим храмовима који славе своју крсну славу, поручио је Миљанић.

У име Општине Херцег Нови Светој служби су присуствовали потпредсједник Милош Коњевић, потпредсједница Данијела Ђуровић и други.

Вечерас, са почетком у 19 часова, у Цркви Светог Вазнесења Господњег на Топлој биће служен молебан.

Свечано је данас било и у Мојдежу, гдје је, такође, Црква Светог Вазнесења Господњег прославила храмовску славу. Литургију је служио надлежни парох Владан Пантелић.

Извор: https://www.rthn.me/

 

 

Pin It on Pinterest

Share This