Izaberite stranicu

Запањујуће је то што је ситуацију у вези с вирусом режим искористио за борбу против Цркве, оцењује Велибор Џомић

 

Подгорица – Због систематских репресивних притисака власти , њених институција – полиције, судства, тужилаштва, медијске хајке и одлагања промене Закона о слободи вероисповести Митрополија црногорско–приморска (МЦП), како је то чинила у неколико наврата током протекле и ове године, затражиће заштиту верских и људских права од међународних фактора.

“Нема бојазни за било какво наводно одустајање од свих допуштених и Цркве достојних видова борбе за очување права верника и свештенства. Наша Црква није одустала од борбе за очување слободе вере ни на једном нивоу – народном, правном и међународном. Запањујуће је што се ситуација око корона вируса од стране појединих делова режима у Подгорици користила за својеврсну борбу против Цркве и православне вере. Уверио сам се да атеисти, уз поштовање њиховог слободног избора, не могу да схвате, чак ни када су добронамерни, суштину, па чак ни спољашњи израз црквеног живота. Још је горе када су злонамерни и када су спремни да иду даље од онога што прописују струка и право”, рекао је за нашу новину координатор Правног савета Митрополије Црногорско-Приморске ,протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

О разговорима званичника МЦП и међународних институција, како нам је речено у Митропололији, “најчешће није за јавност јер је то процес обавештења, упознавања и договора”

“О свему што се догађало од 13. марта ове године када су уведене посебне мере због пандемије вируса корона, а тиче се неуставних ограничења права на слободу вероисповести на индивидуалном и колективном нивоу, Митрополија ће обавестити међународне чиниоце”.  Разуме се, Црква као озбиљна институција има свој начин комуникације са релевантним међународним субјектима и не води пропаганду о томе. Правни савет припрема материјал који ће на страним језицима бити достављен представницима дипломатског кора, али и другим међународним адресама. Овде смо имали ситуацију да је Црква испоштовала струку и наредбе, али режим није испоштовао Цркву и вернике макар у мери колико им је било дозвољено да посећују супермаркете или пекаре”, каже координатор Правног савета Џомић..

Ова православна институција захтева  да у односима државне власти и цркве буду успостављени цивилизовани односи међусобних стандарда, односно уважавања и сарадње.

Најпре се Митрополија обраћала Венецијанској комисији која је дала мишљење о спорном Закону о слободи вероисповести чије је примедбе, како је оцењемо из МЦП, Влада Црне Горе, односно “њено Министарство правде злоупотребило на начин што нису унете кључне примедбе Венецијанске комисије, чак су и недопустиво злоупотребљене”.

Годину пре спорног закона Управа полиције је прогнала дестак свештеника МЦП Српске православне цркве из Црне Горе а некима је попут свештеника др Велибора Џомића био забрањен улазак у Црну Гору и поред чињенице да му у граду на Морачи живи породица.

Јавности је позната чињеница да се МЦП због покушаја одузимања њене имовине жалила безброј пута надлежним институцијама у овој држави а да је о тим “насилним и нецивилизацијским покушајима отимања имовине СПЦ” обавештавала бројне амбасаде у Подгорици, али и надлежне институције Савета Европе па чак и Међународни суд правде у Стразбуру.

“Питање интернационализације спорних законских одредби није од јуче. Још од 2015. године, када је утврђен Нацрт закона, представници наше Цркве су на стручан, аргументован и цивилизован начин обавестили релевантне међународне адресе од Вашингтона до Москве и од Брисела до Стразбура о спорним и дискриминаторним одредбама тог текста. Исти је случај био и са Венецијанском комисијом са чијим смо се представницима на највишем нивоу сретали и 2015. и 2019. године. Припремљен је и достављен врло озбиљан материјал на енглеском језику. Велики број представника страних амбасада исказује врло озбиљно интересовање за ово питање. Трудили смо се да у овом случају, као и у другим, увек чинимо онолико колико до нас стоји – по премудром савету Патријарха Павла”, рекао нам је Џомић.

Он додаје да све што су  радили до сада на међународном плану, а много је било тих активности, “радићемо и даље са читавим тимом људи, тј. све док не престану разлози за такве активности”.

Све молбе, захтеви, пружање бројних папира и документа нису много помогли бољем статусу свештенства и монаштва, али ни имовини МЦП СПЦ у Црној Гори.

Пандемија ковид – 19 била је  трауматична за цео народ у овој држави,  али и добар изговор за полицију да примењују репресивне мере против верника испред храмова, свештеника па чак и Митрополита Црногорско приморске митрополије чије малттретирање и противуставно привођење у полицијским станицама нико од правно ваљаних експерата не негира. Напротив, сви су јединствени у оцени да су одлуке Националног кординационог тела злоупотребљене у односу на свештенство, поједине грађане који су и до 30 дана били у притвору само зато што су дошли сами испред храма или цркве о чему је наша новина већ писала.

У последњем саопштењу за јавност МЦП као драстичан пример “осионог понашања власти према МЦП, наводи недавни догађај испред храма у Подгорици, “привођење и саслушавање митрополита Амфилохија у подгоричкој станици полиције и код тужиоца на Цетињу.

“Последње речи премијера да власт има проблеме само са СПЦ док са другим верским заједницама нема – додатно уносе конфузију у све ово, оптужујући цркву да је против државе зато што не прихвата срамотну дискриминацију садашње власти – каже се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Од почетка епидемије корона вируса црква је разумела озбиљност ситуације и моментално, са првим Владиним мерама, обуставила сва окупљања верника у својој организацији и, како кажу њихове “речи и предлози тешко су допирали до Владе и често бисмо остајали без одговора”

Новица Ђурић

Извор: Политика

 

Pin It on Pinterest

Share This