Izaberite stranicu

Митрополија црногорско-приморска није добила пресуду да је Европски суд за људска права у Стразбуру одбацио као неосновану њену притужбу у вези са реституцијом одузете имовине, правом на јавно и правично суђење, дискриминацијом у остварењу имовинских права и дужином поступка у националним органима.

Ово је саопштио протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, у синоћњој Интернет литији на Радио Светигори и званичним Фејсбук и Инстаграм страницама “Не дамо светиње”.

Објашњавајући да се тај предмет не односи на актуелну ситуацију и питање спорног Закона о слободи вјероисповијести или увјерења, он је казао да се ради о предмету који је 15 година стајао у Стразбуру и да га је још 2005. године покренуо његов претходник адвокат Млађен Мићовић.

“У међувремену Европски суд је тражио нека појашњења која су послата”, казао је прота и поновио да Митрополија није добила пресуду, те да не би могао да коментарише нешто су медијске интерпретације пошто није у сазнању садржаја текста.

“Када будемо добили пресуду огласићемо се саопштењем и упознати јавност са садржајем пресуде. Све друго што бих рекао у овом моменту било би неодговорно”, нагласио је прота Велибор Џомић.

Подсјетио је да је у правном смислу то врло интересантан моменат јер је 2002. године донијет Закон о праведној реституцији на основу кога су поднијети одређени захтјеви за реституцију одузете имовине по којима држава није поступала:

“У међувремену су донијели потпуно други закон гдје су дискриминисали Цркве и вјерске заједнице, права на реституцију, обештећење, и то је данас једина категорија правних лица која немају право да у законитом поступку постану власници онога што им је неправедно и без накнаде одузето”, рекао је о. Велибор.

Такође, 2009. године је донијет Закон о измјенама и допунама тога закона којим је предвиђено да Цркве и вјерске заједнице у року од 90 дана доставе држави доказе о ономе што је она (држава) одузела.

“Наравно, ми смо благовремено поднијели 126 доказа, али много црквене и манастирске земље је одузимано без икаквог акта послије Другог свјетског рата. Јављају се људи и дан данас да то врате…  и то је добро. Користим и ову прилику да кажем свако ко је неблагословено узео црквену и манастирску имовину, мора да зна да то није благослов за његову кућу и треба да је врати јер је то неко приложио за душу, то је задужбина.”

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић је нагласио да Црква има разумјевања да ту имовину људи наставе да користе под неким условима, али треба да се зна да је то манастирско и позвао све да такву имовину врате Цркви.

Весна Девић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This