Izaberite stranicu

Говорећи о подршци коју су универзитетски професори упутили својим присуством на литијама за одбрану светиња г. Данило Мрдак професор на Природно-Математичком факултету истакао је да је она проистекла из жеље да се интелектуална заједница у једном моменту окупи и покаже народу да су њихови професори са њима.
Гостујући на Интернет литији у недељу вече проф. др Данило Мрдак посебно се осврнуо на реакцију академске заједнице поводом доношења дискриминаторског закона о слободи вјероисповјести крајем децембра прошле године.
„Нисам срео никога ко је имао позитиван став према овом закону и према начину како је он донешен у ситним јутарњим сатима. Нико на то није добронамјерно гледао. У најмању руку смо били згрожени и у страху куда води овај закон који није правичан. Да направим једну паралелу, и поједини тирани из прошлости су радили по законима али ти закони су далеко били од правичних.“
Професор Мрдак је истакао да рјешење овог проблема види искључиво у повлачењу закона:
„Ако имате на једној страни огромну већину православног становништва која је против овога закона ја не видим ни једну другу опцију него да се овај закон повуче. Као што су часни оци и свештеници говорили, треба да се сједне за сто и направи договор који ће бити на општу корист свих, договор и Богу и људима угодан, и да не буде на раздор већ на спајање овог нашег располућеног друштва.“
Као еколошки активиста проф.др Мрдак је казао да постоји низ еколошких проблема у Црној Гори и да као друштво постајемо свјесни да наша животна средина није најздравија. Ти проблеми могу да се ријеше само ако има воље и жеље појединаца за то.
Коментаришући питање да ли је актуелна епидемија коронавируса одговор природе на акције човјечанства професор каже да постоје подаци да тамо, гдје је услед епидемије овог вируса обустављен туризам и саобраћај на неки начин почиње да се показују природне љепоте.
„Искушење је ту и ми треба само да се стрпимо. Имамо посла са врло примитивним организмом којег ћемо да побиједимо. Ако немамо вакцину имамо памет и стрпљење па ћемо на тај начин побиједити. Људи постају свјесни шта смо радили природи па чак и они који то нису хтјели да виде. За крај бих казао,као што смо увијек говорили: Нека наша слога буде пораз врагу, а тако и сада нека буде пораз и врагу и корони“ истакао је на крају проф. др Данило Мрдак.

Раде Дуловић

Pin It on Pinterest

Share This