Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх Московски и све Русије Кирил обратио се посланицом Преосвећеним архипастирима, свештенослужитељима, монасима и вјерницима епархија на територији Руске Федерације.

У овом тешком времену, у условима када државне власти предузимају све могуће мјере за спречавање ширења коронавирусне инфекције, прозивам архијереје, свештенство, монаштво и мирјане да ојачају своје молитве Господу да заштити људе од опаке епидемије, а архипастире и пастире да и даље ревносно савршавају света Богослужења и нарочито Божаствену Евхаристију- тајну Тијела и Крви Христове, чак и у одсуству пастве због релевантних препорука власти. Заиста – „ништа се не смије поставити испред Божијега дјела“ (Типик светог Бенедикта Нурсијског, глава 43).
Данас су многи од нас приморани да на себе узму подвиг сталног боравка у својим домовима. Таквима поручујем: нека мјесто ваше самоће за вас постане пустиња личног и породичног молитвеног труда, према јеванђелској ријечи: А ти кад се молиш, уђи у клијет своју, и затворивши врата своја, помоли се Оцу свом који је у тајности; и Отац твој који види тајно, платиће теби јавно (Матеј 6: 6). Нека нас лик Свете Марије Египатске, која је провела дуге године у усамљеничкој молитви у пустињи, инспирише на овај подвиг.
Ових дана се лишавамо могућности да будемо заједно на нашим вољеним богослужењима Великога поста. Али знамо да ни врата пакла не могу превладати над Христовом Црквом ( Мт 16, 18). Ко ће нас раставити од љубави Божије? Невоља или туга? Или гоњење? Или глад? Или голотиња? Или страх? Или мач?… Али у свему овоме побјећујемо Оног ради који нас је љубио… Јер сам увјерен да нас ни смрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварства, ни силе, ни садашњост, ни будућност, ни висина, ни дубина, нити икаква друга твар неће моћи одвојити од љубави Божије, која је у Христу Исусу Господу нашем.(Рим 8,35-39). Чак и у присилном одвајању, будући да су Христови следбеници током историје бивали расијани по пустињом и планинама, пећинама и гудурама земаљским, ми остајемо неуништива заједница вјере, уједињена у искреној молитви Господу Исусу. Али у тој молитви нијесмо сами – заједно са нама пред престолом Божијим предстоје и наши свети сродници, подвижници Руске цркве свих епоха њеног историјског постојања, који нас надахњују и охрабрују. Храбри се, Христова Цркво. Христови пријатељи брину о вама, предстоје, и штите (из полијелејне стихире празника Новомченика и Исповједника Руске Цркве).
Понесимо, браћо и сестре, привремене тешкоће да бисмо сачували живот и здравље наших ближњих. Стрпљиво ћемо подносити тугу која нас је посјетила, у чврстој нади да ће Свемогући Господ, који је на себе примио страдања и смрт на крсту за људски род и Својим Васкрсењем отворио пут ка спасењу за нас, ту тугу наградити радошћу у сусрету са Њим, хвалећи Њега у заједничкој молитви на Богослужењу у храму, и Господ ће обрисати сузе са свих лица и Господ ће скинути срам Свога народа по целој земљи (Ис 25: 8).
Ових дана посебно ћемо се молити за оне који несебично улажу снагу да би се болест окончала , оне који раде да обезбиједе живот наших градова и села. Бићемо им захвални и пружити им сву могућу подршку. Захваљујем се и свима вама, драге владике, оци, браћо и сестре, на вашој ревносној служби Господу, његовој Цркви и једних другима.

Непрестано се молим за све вас.

+ КИРИЛ, ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И СВЕ РУСИЈЕ

Pin It on Pinterest

Share This