Izaberite stranicu

у Част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

Синод УПЦ Московског патријархата 2002. године донео је решење о прослављeњу иконе Ја сам с вама и нико не може против вас. Икона је унета у званични списак чудотворних икона; одређен је дан њеног прослављења на похвалу Мајке Божије, утврђен је тропар, састављена је молитва и акатист.

По црквеним канонима прослављење иконе или светитеља обавља се у једној помесној Цркви а затим се разноси по другим Црквама.

Икона је била осликана у Леушинском женском манастиру посвећеном Св. Јовану Крститељу крајем 19. века. Посебно израђена била је урађена за Светог Праведног Јована Кронштатског који ју је назвао, Спаситељица Русије.

Касније је Праведни Јован благословио да се она прода Василију у Муравјову, будућем старцу Серафима Вирицког.

Претпоставља се да је касније икона била предата духовној деци преподобног Серафима у Светогеоргијевском женском манастиру, у селу Даневка Черниговске епархије.

Икона се прославила многим исцељењима страдајућих који су о томе посведочили у две књиге, издате од стране Светогеоргијевског женског манастира.

Леушински манастир, где је осликана икона, тридесетих година ХХ века потопљен је ради изградње рибњака.

Икона се прославља у суботу пете недеље Великог поста.

Чуда

 Пред овом иконом моле се за очување Русије, за установљење и устројење православних храмова, а такође и за исцељење од различитих недуга.

 Изображење

 Икона је осликана на жутој подлози са карактеристичним плавим огртачем код Пречисте Дјеве. Имајући у виду да је плава боја, Богородичина боја, на читавом приказу, она и доминира. Док је Богомладенац као Спаситељ свега света, у белом хитону с раширеним рукама, у потпуности окренут ка посматрачу.

 Тропар, глас 6

 Владичице чиста, погледај, Богородице, види наше болести и умилостиви, Пречиста и исцели нас од нечисте савести по Твојој милости који ти се обраћају слуге твоје: Ја сам са вама, и нико не може против вас .

Елза Бибић

 Литература

 ООО Духовное преображение:  К БОГОРОДИЦЕ ПРИЛЕЖНО ЊИНЕ ПРИТЕЦЕМ – Молитвљ к Божиеи Матери перед Ее чудотворњими иконами, Москва 2015, стр: 6, 7.

Pin It on Pinterest

Share This