Izaberite stranicu

Политички аналитичар и администратор најбројније фејсбук групе Не дамо светиње г. Бошко Вукићевић осврнуо се на бројне коментаре који се односе на ставове Цркве по питању њених одлука у погледу богослужења и вјерских обреда у данима када се цио свијет нашао у једној врсти изолације.  Вукићевић сматра са је у овом тренутку важно слушати благослов Цркве. У овим данима је веома важно сачувати слогу и заједништво.

“Ако бих из неког апсурдног разлога занемарио хришћанску дисциплину која ме обавезује да поштујем црквено устројство и званични став великодостојника, опет бих био дубоко убијеђен да је актуелно држање наше Цркве, у условима епидемије и опште опасности, у потпуности исправно. Као и да би сваки другачији став, који ових дана наметљиво сугеришу неки негатори црквене линије, нанио ненадокнадиву штету православљу, као и чудесним литијама у Црној Гори. То ћу покушати укратко да појасним, надам се убједљиво.

Многи ће од мене боље говорити о вјерским питањима, али ја знам понешто о антиципацији друштвених и политичких прилика, након неких значајних одлука. Шта би се десило у Црној Гори, на примјер, да је наша Црква поручила вјерницима да слободно иду на литургију током епидемије, оглушујући се о савјете медицинске струке? Десило би се да вјерни народ аутоматски, након величанствених литија, изгуби положај побједника и огрне се статусом кривца и губитника. Диктаторски режим би са огромним задовољством дочекао такав погубни потез Цркве, он би му пружио боцу да кисеоником и могућност изласка из безнадежног положаја у који је доспио током литија и уздизања слободне Црне Горе. Вјернике који би долазили на литургије режим би хапсио и малтретирао, а наше свештенике понижавао. Режимски медији би са слашћу вјернике и Цркву прогласили основним преносиоцима заразе. Гласноговорници клептократије би православље означили као директног преносиоца болести и смрти. Православно биће би се подијелило, јер добар дио њега не би имао разумијевања за такав неразумни и мазохистички облик пркоса неке његове браће, а самим тим не би дошло ни до солидарности и колективне одбране наспрам терора помахниталих атеиста, који би дочекали њихових пет минута. Литије би биле заувијек компромитоване, православни народ доведен у понижавајући и мањински положај, док би диктаторски режим, који се тренутно налази у стању боксера у нокдауну, опет узео узде у руке и наставио да јаше опљачкани народ. То је моја антиципација догађаја, у случају одлуке коју неки наши интелектуалци препоручују, а коју Црква срећом није донијела, већ је мудро поступила.

А зашто неки од вас инсистирају на том пркосу и супротстављању медицинским препорукама? Нека ми Бог опрости, у таквом чињењу не видим много чега хришћанског већ прије свега задовољење сопствене таштине: “Ко то мени може да забрањује одлазак у Цркву!? Ко то мени ускраћује моја вјерска права!? Ако се може у продавницу, зашто се не може у цркву!?”

У продавницу се мора јер људи морају јести, док се литургије у овом изузетном тренутку могу пратити из сопствених домова. Свака кућа црква! Знам да није исто и знам да је многим вјерницима тешко, и да пате због тога, али морам поновити: ради се о ванредној и краткотрајној ситуацији. А литургија се никада није прекидала, нити ће!

Чини ми се да је неко погрешно схватио да је хришћанство у гордости (а ради се, заправо, о највећем хришћанском гријеху), а не у смирености, стрпљењу, трпљењу.

Питао бих и дио наших интелектуалаца који у обраћању патријарху доводе у питање црквену линију (а од којих многе веома цијеним): да ли ви заиста мислите да боље од наших великодостојника знате шта је у овим тренуцима добро за Цркву и народ? Није ли у најмању руку лакомислено, и поред учтивог обраћања, нашим владикама замјерати подилажење интересима свјетовних власти, инсинуирати њихово дјеловање противно духу православља? Мислите ли да су наше владике, поготову ове у Црној Гори, након деценија борбе против безбожног режима, такав ваш став заслужиле? Мислите ли да боље ви од владика, од којих многе свакодневно са свецима опште, знате шта је Богу угодно у овим временима? Немојте.

Из свих ових разлога: сачувајмо заједништво, слогу и слушајмо нашу Цркву. Дочекајмо спремни наставак литија. Наша слога биће пораз врагу!”

 

Pin It on Pinterest

Share This