Select Page

Архијерејски намјесник бококоторски, парох которски, протојереј ставрофор Момчило Коривокапић поручио је да је најновији вирус искушење када се може показати маловјерје због страха од причешћа једном кашичицом.

„Христос је сушта чистота. Не може се неко заразити или онечистити преко Чистога. Он је једини тај који исцјељује. Зато слободно приступамо Светом причешћу једном кашичицом“, казао је о. Момчило Кривокапић, који је са свештенством у цркви Светог Николе у Старом граду данас на празник Недјеље Григорија Паламе, служио Свету литургију.

Поручио је да данашње Свето јеванђеље говори о истинитом догађају гдје се показује цијела снага и разлика између Господа Христа и неких других.

„Подучава нас да бисмо остали снажни у свом подвигу, да постимо, да смо свјесни колико је пост важан и колико је наша вјера важна. Ево сад се сусрећемо и са једним новим искушењем и вјероватно се многи од вас двоуме када је у питању оно гдје може да се покаже наше маловјерје. Појавио се овај нови вирус и поставиће многи питање да ли можемо да се причешћујемо сви једном истом кашичицом. Можемо, јер  је Христос сушта чистота“, казао је о. Кривокапић.

Подсјетио је да је Господ Христос чинио чудеса, подизао мртве, оздрављао болесне.

Подсјетио је и на епидемију великих богиња (Вариола вера) почетком 70-тих година прошчог вијека, када је од стране власти било забрањено причешћивање једном кашичицом, али и да је Црква то одбила.

„Ово није питање фанатизма, већ наше вјере. Зар и ми свештеници нисмо примјер. Све што остане у путиру, када се заврши Свето причешће, свештеник употреби. Као што видите сви смо здрави и никоме се никада ништа није десило. Важно је остати у чистој вјери и зато се не бојте никаквих прича. Преко Светог причешћа се не може нико заразити. Причешће је знак наше вјере“, казао је о. Кривокапић.

Он је рекао и да историја Цркве говори да је причешћивање свима  било на здравље и спасење.

„Оним што је најчистије, неко ко је болестан, може само да оздрави. Сви ми све своје болести лијечимо у Цркви, самим Христом. Треба се бојати гријеха и да не упаднемо у гријех због којег можемо да се разболимо. Наравно, треба се старати о свом тијелу, али не на начин да будемо егоисти. Ако је прописан пост није прописано да се убијамо постом, него да постимо разумно, са љубављу и свако према својој мјери. Важно је да се пости од срца и да се то ради из љубави Божије, а не из страха и зато што се бојимо да ћемо бити кажњени. Вјера твоја спаси те, иди с миром, каже Господ. И нас нека Господ чува у нашој вјери, а онда се не бојимо“, казао је између осталог отац Момчило Кривокапић.

Подсјећамо, молебани Пресветој Богородици у цркви Светог Николе у которском Старом граду, у циљу повлачења Закона о слободи вјероисповјести, настављају се четвртком и недјељом у термину од  18 часова.

(СПЦО Котор, фото Андреа Шеваљевић)

Pin It on Pinterest

Share This