Izaberite stranicu

У Недељу Православља, 8. марта 2020. године, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, са почетком у 16 часова, почело је свечано вечерње богослужење у част победе Православља над иконоборцима и над свим кривоверјима и шизмама.

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у наставку свечаног вечерњег богослужења, организована је велика Литија кроз град Крагујевац у част и славу свих оних који су за две хиљаде година трајања свете Цркве, дали себе, своје трудове и своје животе за победу вечне истине, слатког Православља. Овом литијом пружена је и молитвена подршка одбрани светиња и верног народа у Црној Гори, поводом спорног Закона о слободи вероисповести.

Ово је био величанствен догађај, незапамћен, у новијој историји, где се мноштво верног народа града Крагујевца и целе Епархије шумадијске, предвођени Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом, окупило на литији у знак подршке народу Црне Горе. Верни народ носећи иконе у рукама, и транспарент “Са вама је Србија, не дамо светиње”, символизовао је победу Православља.

У току литије, на тргу код Крста, верном народу се обратио протојереј Срећко Зечевић, који је између осталог рекао: “На овај свети дан, окупили смо се на овом крсном ходу, да прославимо победу Православља над свим јересима, шизмама и иконоборцима. Данас је то славље помућено и затамњено, тамо доле у колевци Српства, Црној Гори, на простору, где је света угледао, родоначелник светородне династије Немањића, Стефан Немања, свети Симеон Мироточиви, кидишу у својој похлепи на имовину и светиње намучене Српске православне цркве. Каква чудесна символика. Каква подударност. На родној земљи, где је свет угледао Стефан Немања, свети Симеон Немања, у његовој земљи хоће да плене црквену имовину, а са нама је онај који предводи литију, наш духовни учитељ и пастир наш, онај који је годинама као монах, и као старешина монашког стада, чувао свети гроб студенички, у коме почивају мошти светог Симеона Мироточивог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

По повратку Литије у храм, Преосвећени Владика одслужио је Молебан и прочитан је Синодикон – (документ донет 843. године у Цариграду, који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца, затим похвалу за све ревнитеље православне вере). Након тога верницима се обратио Епикоп Јован рекавши:

“Браћо и сестре, да заблагодаримо Богу што нам је дао духовне снаге да ову прву недељу Васкршњег поста завршимо, и да у исто време замолимо Бога да нам да снаге да преостале недеље до Васкрса проведемо у молитви и посту. Васкрсење Христово је победило смрт. Христос је васкрсењем победио грех, љубав је победила над мржњом, победило је добро над злом. Зато и ми када победимо унутрашњег непријатеља свог, моћи ћемо да победимо и спољашње непријатеље Цркве. Ми постом и молитвом побеђујемо непријатеље своје. Господ је рекао да се постом и молитвом побеђује нечастива сила, па где ћемо бољу поруку и науку наћи? Дакле, зато нам је пост и дат, а постом и молитвом можемо променити философију и начин свога живота. Ко правилно пости, он се налази у најбољој школи. Пост је најбоља школа у животу људском. Ми вековима нисмо имали школа и универзитета, али смо имали праву школу, Цркву Христову, у којој се најбоље учимо како треба да живимо. Онај хришћанин који жели да буде прави хришћанин, он не може без поста и молитве. Цркву су нападали вековима, али Цркву нико није победио. Неће ни зао човек да победи Цркву, неће ни наука злог човека да победи науку отаца Цркве, не може је победити, јер је Црква стуб и тврђава. Црква је била у невољама, али је Црква увек побеђивала. Црква је наша испосничка и подвижнича Црква, и тамо где је прави подвиг ту је и победа. Да се молимо за оне који су одступили од Цркве да им Бог да разум и памети, да схвате да изван Цркве нема спасења и да сви који ударају на Цркву ударају на своје биће. Ми се и у овом данашњем крсном ходу молимо за наше свештенство, монаштво и народ у Црној Гори. Тај народ се догодио, пробудио и дотакао срца светитеља који су нам Цркву својим учењем чували и сачували. Народ је устао да брани своје светиње. Не дајмо светиње, чувајмо светиње, јер ако будемо чували светиње онда ће светиње чувати нас. Ако будемо чували веру, онда ће вера чувати нас, али веру треба да чувамо делима, а не само речима. Нека је слава Тројединоме Богу, и нека нам помогне да останемо у Цркви, јер спасења нема без Цркве. У Цркви треба да живимо, а у Цркви се живи богослужењем и послушношћу. Хвала свима, свештеницима, монаштву, хвала вама верни народе, који сте показали да сте народ Божији, да сте народ Цркве Божије. Да се молимо, нека је срећан данашњи дан, ово наше сабрање и ова данашња литија и нека Господ помогне свима нама да очувамо веру своју и да тако чувајући веру чувамо једни друге и да тако чувамо светињу. Тамо где је Бог тамо је светиња, тамо где је Спаситељ тамо је спасење. Тражимо Спаситеља и Он ће нас спасити. Бог вас благословио”.

Похвалном песмом Никите Ремезијанског “Тебе Бога хвалим”, узнели смо молитву и захвалност Свевечном Творцу због сачуване чистоте Православне вере и дали свој допринос и подршку одбрани Светиња и верног народа у Црној Гори.

Извор: Епархија шумадијска

Pin It on Pinterest

Share This