Select Page

Његово блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије данас долази у званичну посјету Митрополији црногорско-приморској гдје ће боравити до 29. фебруара. 

Животопис Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија

 

Његово Блаженство Онуфрије (Березовски) рођен је у свештеничкој породици 5. новембра 1944. г. у селу Коритном, Вашковског рејона Черновицке области Украјине.
Године 1964. завршио је черновичку Техничку школу, радио је у грађевинској организацији, а 1966. г. уписао Општетехнички факултет на Черновичком државном универзитету. Године 1969. напустио је универзитет и уписао Московску духовну академију.
Године 1970. је примљен у братство Тројице-Сергијеве лавре, 18. марта 1971. г. замонашен, 20. јуна рукоположен у јерођакона, а 29. маја 1972. г. у чин јеромонаха. Године 1980. произведен је у чин игумана, а 28. августа 1984. г. постављен на место настојатеља Преображенског храма Светогорског подворја у селу Лукино Московске области. 28. јуна 1985. г. постао је благочини Тројице-Сергијеве лавре, а 15. децембра 1986. рукопроизведен је у чин архимандрита. Године 1988. је завршио Московску духовну академију са звањем доктора богословских наука. 20. јула 1988. именован је за намесника Успенско-Почајевске лавре.
9. децембра 1990. г. у Владимирској саборној цркви у Кијеву хиротонисан је у чин Епископа черновичког и буковинског.
22. јануара 1992. одбио је да потпише обраћање неких архијереја из Архијерејског сабора УПЦ блаженопочившем Патријарху Алексију II ради давања аутокефалности Цркви у Украјини, након чега га је Митрополит Филарет (Денисенко, касније анатемисани) пребацио на Иваново-франковску епархију. 7. априла 1992. је повраћен на Черновичку столицу. 28. јула 1994. г. произведен је у чин Архиепископа и именован за сталног члана Светог Синода УПЦ. 22. новембра 2000. г. унапређен је у чин Митрополита, а 23. новембра 2013. г. од стране блаженопочившег Митрополита кијевског и све Украјине Владимира удостојен права ношења друге панагије.
Дана, 24. фебруара 2014. г. на заседању Светог синода УПЦ изабран је за местобљуститеља Кијевског митрополитског трона, а 13. августа Сабор епископа Украјинске православне цркве изабрао га је за  поглавара.

Устоличење Митрополита Онуфрија

На Божанској литургији у Успенској Кијевско-печерској лаври 17. августа обављен је чин устоличења Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија

На богослужење, које је услед великог броја народа савршено испред Успенске саборне цркве, учествовали су: представник Патријарха московског Кирила Митрополит волоколамски Иларион, а у име других помесних Цркава: Цариградске – Митрополит француски Емануил, Александријске – Митрополит кирински Атанасије, Јерусалимске – Митрополит Востре Тимотеј, Грузинске – Митрополит некрески Сергије и Митрополит потијски и хобски Григорије, Српске – Епископ моравички Антоније, Румунске – Митрополит Трговишта Нифон, Бугарске – Митрополит русенски Наум, као и других Помесних аутокефалних Цркава.

На Малом ходу, најстарији по хиротонији Свештеног синода Украјинске цркве Митрополит одески и исмаилски Агатангел прочитао је одлуку Сабора епископа УПЦ о избору Митрополит черновичког и буковинског Онуфрија за најблаженијег Митрополита Кијева и све Украјине, а председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије Митрополит Иларион прочитао је грамату Најсветијег Патријарха московског и све Русије Кирила са благословом Митрополиту Онуфрију при ступању у службу поглавара УПЦ.

После отпеваног трисветог Митрополит одески и исмаилски Агатангел и Митрополит симферопољски и кримски Лазар три пут су свечано уводили владику Онуфрија у митрополитски трон на горње место.

По завршетку службе Митрополит Агатангел је у име епископа, свештенства и верних УПЦ поздравио Блажењејшег Митрополита Онуфрија као поглавара и уручио му жезал његовог предшественика – Митрополита Владимира.

Извор: Московска патријаршија (припремио Радомир Ракић)

Pin It on Pinterest

Share This