Select Page

Са благословом Високопреосвећеног Митрополита аустријског и егзарха мађарског Кир Арсенија (Васељенска патријаршија), настојатељ леобенске свеправославне вишенационалне, германофоне и полифоне парохије Ваведења Пресвете Богородице, иначе наш Србин, духовни син манастира Савина и Михољске превлаке, протојереј-ставрофор мр Слађан Васић служио је свету Литургију, а потом и предводио велику литију подршке нашој исповједничкој светосавској Цркви Божјој, која се у Црној Гори бори за очување наших светиња.

Леобенски храм је био испуњен вјерним народом, иако у овом мањем мјесту нема толико православних хришћана, колико их живи у знатно већим аустријским градовима, попут Беча, Граца, Салцбурга или Линца.

Ипак, похвално је истаћи да су се позиву свог духовног оца и пароха, о. Слађана одазвали баш сви, али не само православни Срби, него и друга православна браћа: Грци, Руси, Румуни, Бугари, Мађари и Аустријанци, узевши живог молитвеног учешћа у овом величанственом духовном догађају.

Прота Слађан Васић је, након прочитаног светог Јеванђеља, на самој Литургији у духу исте перикопе рекао да смо сви, по ријечима Христовим, позвани да своју љубав, пажњу и бригу подијелимо како са гладним, убогим, нагим, болесним, утамниченим, али, ево, данас, исто тако, и са браћом и сестрама који исповједнички смјело истрајавају и бране наше православне светиње у Црној Гори, те је само слово и дух Јеванђеља повезао управо са леобенском литијом подршке светосавској Цркви у Црној Гори.

Велика и свеправославна литија кренула је одмах, након свете Литургије, у 12 часова и прошла свим улицама штајерског града Леобена, да би се, потом, зауставила у самом центру, на главном градском тргу, гдје је одслужен Молебан и једним устима и једним срцем изговорена Молитва Господња Оче наш на више језика, тачније на: њемачком, грчком, црквенословенском, румунском, бугарском, руском, мађарском и српском језику, будући да баш православни хришћани, који долазе из ових народа сачињавају паству леобенске световаведењске парохије.

Литија се потом кроз град даље запутила другим путем натраг до храма Ваведења Пресвете Богородице одакле је и кренула.
На самом крају овог дивног и светог догађаја, прота Слађан је са својом паством послао двије изузетно снажне духовне поруке нашој браћи и сестрама у Црној Гори, свим срцем и свом душом кличући и говорећи: „Смјело се држите и до коначне побједе наше издржите!“
Такође је позвао и све православне, не само у нашим крајевима, него и широм васељене, додавши: „Сви дођите у литију, нека вам и то заувијек упишу у житију!“

Овај торжествени благодатни догађај из аустријских градова, најприје Трајскирхена, а потом, ево и Леобена, гдје наш брат, протојереј-ставрофор о. Слађан Васић предводи двије изузетно живе и духовно активне свеправославне литургијске заједнице је јасно свједочанство и порука да праведну и исповједничку борбу наше светосавске Цркве Божје у Црној Гори подржавају не само Срби, него и сви православни хришћани широм васељене, али и инославни, боље рећи сви честити и правдољубиви људи добре воље, који су то и јуче у Леобену показали, поздрављајући свеправославну литију подршке, која је прошла њиховим градом.

О томе ће детаљно писати и аустријски медији, јер је о. Слађан нову литију подршке у Леобену предвидио за недјељу православља, 8. марта 2020. године.

Нека ово буде подстицај за нове литије, које ће се ускоро збити у Бечу, а надамо се и даље у Аустрији, али и широм васељене, јер истинско богољубље и братољубље ваља показати на дјелу.

С.В.

Pin It on Pinterest

Share This