Select Page

Православни верници, Срби и Црногорци који живе на северу Индиане, јуче су ушли у историју Сједињених Америчких Држава. Они су били учесници прве литије која је икада одржана на овом континенту и која је прешла пут од цркве Светог Саве до цркве Светог Илије у Меривилу, дуг скоро 4,5 километара (2,7 миља).

Ове две цркве које су некада, у доба црквеног раскола и комунистичке владавине, представљале симбол подела, јуче су постале огледало светосавске слоге и уједно подршке браћи и сестрама у Црној Гори, који се већ недељама управо таквим мирним литијама боре за своја људска и верска права.

У дугачкој колони, једни поред других корачали су деде и унуци, родитељи са бебама у наручју, свако са иконом свога свеца у руци, барјаком и паролом “Не дамо светиње” на челу поворке. На главама шајкаче и традиционалне црногорске капе, барјак се вије у рукама делије комплет обученог у црногорску народну ношњу…

Житељи Merryllville-a, Schererrville-a, Crown Pointa, Gary-a, East Chicaga, Dyera, Grifittha, Hobarta, Hammonda, Chicaga…Међу њима многи из треће и четврте генерације исељеника, људи који можда слабије говоре српски језик, али нису изгубили осећај припадности и непогрешиво поју црквене песме и изговарају молитве.

Литију је предводио епископ новограчаничко-западноамерички Лонгин са свештенством, међу којима је био и гост из митрополије црногорско-приморске, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, те локални пароси, оци Александар Новаковић, Радован Јаковљевић и Марко Матић.

Када је литија пристигла на одредиште, испред цркве Светог Илије, из преко хиљаду грла заорило се опет оно заветно “Не дамо светиње”, након чега је уследила химна “Боже правде” и Светосавска химна.

Након тога владика је позвао вернике да уђу у цркву, где је одржан молебан за оне “најугроженије вернике СПЦ”, на Косову и у Црној Гори.

Владика Лонгин се потом обратио окупљенима, речима:

-Хвала свештеницима и свима Вама који сте данас учествовали у овој дивној процесији. Лепа је то слика била не само за наше очи, него верујем да је било здраво и за наше душе и за наша тела. Молимо се Господу и верујемо да ће се смиловати и помоћи нашем народу у отаџбини да превазиђе искушења.

Ми дубоко верујемо да Бог све може када хоће. А хоће када ми покажемо веру и оданост какву смо показали данас и какву показују наша браћа у Црној Гори. Безбожне власти се не уздају у Бога и у небеса, они се понашају по оној народној “Сила Бога не моли”. Али има и она друга, која каже: “Бог силу не воли”.

Много пута када нам је било најтеже и када смо мисли да је све пропало Господ је пружио своју десницу и подигао народ свој. Молимо се посебно за архипастире божје у Црној Гори, за митрополита Амфилохија, владике Јоаникија, Атанасија и Димитрија, да им Господ да снаге да остану на светосавском путу усправни и да имадну снаге да одрже и одбране оно што је најсветије. Молитвама Светом Василију Острошком, Светом Петру Цетињском, Светом Мардарију Либертивилском, Светом Севестијану Драговићу, свих са простора Црне Горе, молимо се Богу да погледа на нашу страну, да нас помилује, заштити, обожи, умножи и уједини, да будемо оно што су били наши славни преци, православни Срби на светосавском путу. Светосавље је оно најсветије у души нашег народа, без тога не можемо, а сваку цену за то вреди платити и жртву поднети. Нека Бог да да тако и буде, да живимо у миру и дочекамо боље дане за нас и наш род. Амин!

Литија је привукла пажњу и локалних медија из Индијане и Чикага, који су покривали догађај и известили о разлозима због којих су “Срби марширали”.

Ово је у само два дана био други догађај који је организовала Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка. Подсећања ради, дан раније, у суботу, одржана је литургија и молебан у манастиру Светог Саве у Либертyвиллу.

-Оно што је значајно јесте да је ово прва литија у историји Америке, а овај народ који се данас скупио је велико изненађење, као што је и изненађење оно што се дешава у Црној Гори. Преко хиљаду, можда и две хиљаде душа, у земљи у којој људи имају само један дан одмора, и то управо овај данашњи, недељу, је заиста чудесно. Ова ријека народа тако се улила у ону матицу праведног протеста у Црној Гори и показала да мисли на браћу своју и осећа њихову муку, казао је за Сербиан Тајмс отац Радомир Никчевић .

Након завршеног молебана учесници литије су целивали мошти и организовано кренули у оближњи Четнички дом у коме је био организован свечани ручак.

Извор:  serbiantimes.info

 

Pin It on Pinterest

Share This