Select Page

Пише: Батрић Бабовић

Свети Сава је најмлађи српски монах и најстарији српски архиепископ. У данима када његова Црква слави 800 година аутокефалности Свети Сава са њом доживљава највећа искушења и најдубља просвјетљења. Визије виших и нижих свјетова, практичност Симбола вјере и најдубља молитвеност од Савиног доба до данашњег недоб,а постају љествица којом Савин народ усходи ка Небеском царству. Савине сузе покајања, топле молитве са вапајима происходиле су ка Небеском Оцу из срца  како је скоро невиђено у светоотачкој пракси. На раскрсници свјетова и царстава, земаљских сила и власти која су началствовала шаром којим је Свети Сава мапирао вјечност своје државе и Цркве, светитељ је правио вертикалу Крста свог распетог народа и царства кољено-преклоним поклонима и сузама из дубина рањеног срца. Да би од Земље побјегао на Небо, он је сахранио своје страсти и тијело, подредио Духу који је кроз подвиг показао да се први српски архиепископ и монах издаје за последњег и најнедостојнијег у низу оних којима је рођењем и властелинским поријеклом припадао, али је увидио да су земна слава и власт пролазност за људске душе.

Од часа кад је из Немањиног дома побјегао у Свету Гору, душа биолошког оца била је на најснажнијим земним искушењима. Немања и Ана су молитвама свог принца са Агиос Ороса постали нови Јоаким и Ана у монашким именима Симеона и Анастасије. Нови светогорски монашки принц сузама и молитвама родио је у монаштву свог духовног Оца и мати. Да је Господ диван у светима стојим показује и доказ да је Савиним монашењем васкрсло правило даноноћног читања Псалтира, акатиста Пресветој Богородици, молитви Господу Исусу Христу и светитељу за сваки дан. Златом које је на Свету Гору слао велики Немања до своје „Царске сахране“,  Сава је спасавао душу рода свога и манастире Каракал, Ксиропотам и Филотеј. Отимао је дипломатијом дубоке вјере парче Ватопеда да би настанио Хиландар – колијевку светосавског монаштва. Бројни цариградски манастири били су најтоплија молитвена мјеста Светог Саве.

Хиландар је постао извор Симеоновог мироточења и Савиног непрекидног богомољења за спас рода и свеколиког хришћанства. Молитвом светитеља и вољом византијског цара и патријарха, српска држава је добила Архиепископа и своју Цркву. Са Светим Савом дошли су у нашу Цркву сви старозавјетни и новозавјетни пророци, патријарси, архиепископи, мученици, исповједници и молитвеници до његовог доба, а од његовог краја земног пута, он је постао вертикала којом су се они који су се угледали на њега пели у Христово наручје.

Свети Сава је био припрема за кнеза Лазара и Косовски завјет. Прво се родила Црква, па затим небеска држава. Ђурђеви Ступови у Расу и код Берана, Црква Светог Петра у Бијелом Пољу, манастир Морача, Манастир Светих Архангела на Превлаци Михољској, епископија на Стону и Будимљи, дио су Савиних стопа које данас покушавају да утабају наследници и слијепи послушници политика  Самјуела Хантингтона и Фукујаме, подводећи непролазност у домен кратковидог и слијепог атеистичког калупа.

Данашња Рибница која је колијевка и груда Симеона Мироточивог брани своју неупрљану душу од прљавих намјера нових Стрезова, богумила и пагана. На њеним обалама рађају се нови Калиници и светогорци. Студенички миро иде у рибнички бистро двије свете воде која је Промислом Вишњег постала нови Јордан. Цртањем грегоријанског календара прије Савиндана дошли су  Бадњи Дан и Божић, Свети Стефан Архиђакон са Сабором Пресвете Богородице, Свети Василије Велики, Крстовдан, Богојављење и Свети Јован Претеча.

Није случајно што је Свети Сава прве Цркве на Светој Гори посветио Мајци Божијој, Св. Златоусту и Преображењу Господњем. Од дана посвећивања Цркава светима до свог уписа у њих, календарски је сабрана историја оба Завјета са Богом.

Дан спаљивања његових светих моштију постао је свеопште Васкрсење народа коме је светитељ огњени стуб , столп и најбољи заступник са својим оцем пред Васкрслим Христом.

Нека би дао Господ да Ловћен постане нови Атос са кога ће Савино наслеђе угледати Солун и Цариград, Рим и Москву, а Ловћенски Тајновидац да добије престо ради наставка своје Божанске мисије завјетном црквом ка Вишњем Јерусалиму.

Црна Гора је земља литија и највећа цивилна Света Гора. Док је Огањ Педесетнице запалио апостолство, Свети Сава и Симеон раде свој посао. Близу им је и Арсеније Сремац са Светим Петром Цетињским и Светим Василијем Острошким Чудотворцем.

Лако је Подгорици бити Рибница кад је неусахла мироточива молитва.

БОГ СЕ ЈАВИ!

СРЕЋАН СВЕТИ САВА!!!

Аутор је доктор специјалиста нефролог и пјесник

 

Pin It on Pinterest

Share This