Select Page

У вечерашњем крсном ходу улицама Подгорице, након Молебна Пресветој Богородици који је служен у Храму Христовог Васкрсења, око 30 000 грађана је дигло свој глас против безакоња озакоњеног у Закону о слободи вјероисповјести.

У ријеку подгоричке литије слиле су се њене литијске притоке, које су дошле од Цркве Светог Ђорђа у подгоричком насељу Доња Горица, затим из Круса, као и из манастира Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори, и подгоричког Коника.

Након литије сабранима су се обратили протосинђел Сергије Рекић, настојатељ манастира Острог и протојереј-ставрофор др Дарко Ђого.

Гост из Републике Српске, свештеник Ђого је казао да тамо воле Црну Гору више него многи овдје:

„Волимо је, грлимо и сјећамо се ње, јер смо кроз вјекове пјевали о Црној Гори и заједно са овом браћом главе полагали. И дошао сам овдје зато што знам стару народну мудрост: Тешко брату без брата својега! Браћо мила и сестре, ми знамо као озбиљни људи да када дође неправда, треба јој рећи у лице да је неправда, јер неправда гради нову неправду, као што истина и светиња гради нову истину и нову светињу.“

Даље је казао да је у темељима наших светиња најприје Христос Господ, а на темељу Христа Свети апостол Павле, па на његовом Свети Константин, Ћирило и Методије, на темељу светоћириловском и методијевском Свети краљ Јован Владимир, а на његовом Свети Сава, на Светом Сави Свети видовдански јунаци, а на њима Свети Петровићи и сви потоњи светитељи: Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски.

„Све је то зидано кроз вјекове на молитви и љубави према Богу и према ближњему. Ми смо на тим темељима љубави према сваком човјеку утемељени, и осим онога непријатеља Христовог, ниједног непријатеља немамо“, рекао је о. Дарко и поручио сабранима да морају бити опрезни, јер су таква времена.

Он је казао да има у свијету протеста и без нас, али да ми овим литијама Божије дјело правимо:

„Ово нису шетње, нису ово митинзи, ово је светиња – литија. То је када Бог говори човјеку: Црна Горо у теби су многе светиње, и рука која Ме крстила, све је у теби, и Свети Василије и Свети Петар. И благослов Божји на овој земљи докле буде знала да разликује истину од лажи, правду од неправде, светињу од кафане. Дотле, браћо и сестре, да живимо и ми по светињи, да би бранили светиње!“

Истакао је да имамо славне претке који се за цио свијет моле и дан данас у Острошкој светињи исцјељују:

„Све је то наше заједничко, све је светосавског рода, све за све оне који воле и Цркву Божију чувају. Ми вас грлимо са сваке стране Таре, са сваке стране оне свете земље којом је Свети Сава ходио, и свуда гдје је Свети Сава једну Митрополију основао је његова земља.“

Прота Дарко је замолио сабране да кад дођу на ове свете литије стоје право и непоколебљиво, да живе часно и свето и да се моле као пред кивотом Светога Василија:

„Јер не будемо ли ми свети, светиње неће остати међу несветима. Зато, драга браћо и сестре, сваке вечери да се окупљамо, да се сложимо, да се никад и ни на који начин не раздјелимо, не разбратимо,  него да Светим Василијем збраћени по светињи живимо, светиње да не дамо и светиње да за дјецу нашу сачувамо! Тако нам Бог помогао“, поручио је протојереј-ставрофор др Дарко Ђого.

Свештено слово поуке упутио је и протосинђел Сергије Рекић који је донио благослове са ћивота Светога Василија:

„Бог се јавио у историји и прије јорданског крштења…Бог се јављао свима светима у бићу и срцима њиховим, који су му слиједовали својим животом, дјелима, мислима и ријечима. Бог се јавио и Светом Василију, слава му и милост, и он је за Њим кренуо, и постао ово што јесте.“

Отац Сергије је са присутнима подијелио сопствено искуство потврђења његове светости када је ових дана походио Никшић, закључујући да је велики Бог у светима својим. Подсјетивши да се Бог јавио и светородним Петровићима, Светом Петру Цетињском, Светом Његошу и свима светима до данас, отац је поручио да се Бог ових дана јавио и овом нашем покољењу:

„И довео и вас и нас на ову литију, које се дешавају искључиво по позиву Божијем и по Његовом јављању. То је свједочанство да оволико људи успјева да сачува оно што је најљепше у човјеку: достојанство, мир, љубав и међусобно поштовање. То је оно што жели Господ и Црква. Ми желимо, како кажу Свети оци, који су се тако и поздрављали, да је благословен Бог који хоће да се сви људи спасу и дођу у познање истине. А ви сте познали истину!“

Наши преци су градили светиње јер им се Бог јавио, ми их чувамо, јер знамо да су их они градили да буду Црква Божија, поручио је протосинђел Сергије Рекић и додао:

„Нека би Бог дао нашим молитвама и молитвама светих  да ова земља, Црна Гора, настави као што је у својој славној прошлости, себе жртвовала да би се славило име Спаситеља нашега Господа Исуса Христа. И молимо Господа да и вас и нас, и све наше, све људе у Црној Гори, просвијетли и благословен Бог који жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине, да и они с нама спознају истину и да заједно чувамо ове светиње, и тако одужимо дуг нашим светим прецима.“

Весна Девић

Фото и видео: Борис Мусић

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This