Select Page

У Херцег Новом је и синоћ, након молебана одслуженог у цркви Светог Спаса на Топлој, одржана Литија до цркве Светог Архангела Михаила на Белависти. И ове свете вечери сабрао се велики број вјерника који је још једном показао спремност и одлучност да брани своје светиње.

Обраћајући се вјерницима отац Радомир Никчевић, архијерејски протопрезвитер Херцегновски, је честитао празник Рођења Христовог, као и славу градоначелнику Херцег Новог г. Стевану Катићу који слави Светог Архиђакона Стефана. Отац Радомир је изразио радост и задовољство што су у Литији  учествовали свештеник Цариградске Патријаршије у Канади отац Милан Радуловић и херцегновски ефендија Хусеин Хоџић.

Отац Милан је на самом почетку свог обраћања нагласио да нема благослов да говори о политици, али ће говорити о томе шта је то Црква Православна. Подсјетио је да је Црква Тијело Христово којем је Христос глава.

„Зато организација која себе назива „Црногорска Православна Црква“ није Црква нити ће икада бити Црква. Она није чак ни секта. Када неко каже да је то секта вријеђа моје пријатеље адвентисте, јеховине свједоке, баптисте који вјерују у Бога и моле се Богу на свој начин“, рекао је отац Милан и додао како на свако помињање „ЦПЦ“ епископи Цариградске Патријаршије демонстративно напуштају такав разговор констатујући да никада та заједница не може постати канонска Црква.

Он је на крају подсјетио да наша мисија није сукобљавање ни са ким, већ је наша служба Христова, а то је љубав, и само љубав.

„Да волимо своје непријатеље“, закључио је отац Милан.

Наводећи разлоге због којих је вечерас на Литији, херцегновски ефендија Хусеин Хоџић је истакао да не говори у име Исламске заједнице јер би то било нечасно, ни у име свих муслимана, већ у своје лично и име његових вјерника који га подржавају.

„Питаћете се зашто сам овдје, одговарам да сам овдје што ме Бог вјечни позва да будем на помоћи брату и комшији. Овдје сам јер сам присуствујући дешавањима претходне године у храму у Подгорици, у Бару и другим догађајима, од патријарха Иринеја чуо и то понављам, да је „Српска православна црква изузетно расположена да успоставља и шири добре односе и повјерење са муслиманима са Балкана, посебно са Бошњацима“ међу којима сам ето и ја. Још један разлог је сусрет са академиком Матијом Бећковићем приликом освештавања храма у Бару, који изрази похвалу на моју здравицу, коју сам тада као и вечерас само као грађанин говорио“, рекао је ефендија Хоџић.

Он је подсјетио и на ријечи Марка Миљанова, да је чојство и јунаштво бранити другачијег од себе. Ефендија је рекао да га је и учење његове вјере довело на Литију, а оно каже да комшију и брата не смијемо одбити када нас позове да му помогнемо. Подсјетио је и јавно захвалио Граду Требињу, Митрополији и митрополиту Амфилохију који су помогли и више урадили за отварање исламског центра у Кумбору од Исламске заједнице у Црној Гори.

„Подржавам вас у вашем праведном бунту. За вјеру дати све, а вјеру ни за шта. Сви смо овдје угрожени. Овај закон је неозбиљна лакрдија у самом називу. Ко је тај да између нас вјерника одређује дал ће бити слобода или неслобода. Бог нам је дао слободу и то је то“, нагласио је ефендија Хусеин.

На крају свог обраћања ефендија Хожић је упутио поруку Европи и НАТО-у да не могу више да нам продају дупле аршине!

Благодарећи вечерашњим говорницима отац Радомир Никчевић је подсјетио на огроман посао и труд који Правни тим Митрополије ради, као и на њихову лавовску борбу и поручио да ни један па ни овај Закон не може да се селективно примјењује. Као такав он је опасност за све вјерске заједнице.

“ Они који су га донијели остаће упамћени као светокрадице којима је циљ да нам отму хиљадугодишње насљеђе, како би нам промијенили идентитет. Зато, не дамо светиње!“, поручио је отац Радомир.

Н.П.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This