Select Page

Након молебана Пресветој Богородици у саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици, улицама црногорског главног града и вечерас је, предвођена свештенством, кренула Литија у знак протеста због дискриминаторског закона о слободи вјероисповијести у којој су учествовале хиљаде православних вјерника.

Литија је ишла до цркве Момишићких мученика у насељу Момишићи гдје се вјернима обратио старјешина овог храма протојереј Никола Пејовић.

Он је рекао да се Момишићи налазе у тапијама свих наших средњевјековних владара и да припадају Хиландару.

„И зато се ово мјесто звало Манастирско“, казао је отац Никола.

Подсјетио је да су прије 332 године противници часнога крста и вјере у Бога живога на овом мјесту спалили четрдесеторо дјеце и два свештеника.

„Мислили су да ће са овом светињом и са вјером бити готово. Али онда су њихови потомци то што је остало од њихових светих моштију сачували у цркви Светог ђорђа под Горицом. Када се ова светиња обновила, након скоро триста година, 1936. године, тада су Митрополит, народ и свештенство вратили свете мошти у овај храм. И кажу да је толика Литија била да када су први црквени барјаци долазили овдје да последњи народ још није био изашао из порте цркве Светог Ђорђа. мислио сам до ових дана да је то немогуће, и да то никада није било нити ће бити, али ево видимо да је то могуће“, рекао је он.

Додао је да вечершња Литија није ништа друго до наставак те Литије.

Говорећи о дискриминаторском закону о слободи вјероисповијести, отац Никола се осврнуо на тврдње властодржаца да је вјерни народ заведен и да не зна шта у том закону пише.

„Довољно је само видјети у каквом амбијенту је он донесен- да се доноси закон у три сата послије пола ноћи и под највећом опсадом града откад Црна Гора постоји. Коме такав закон може да донесе слободу“, упитао је он.

Казао је да је изгласавање овога закона, који је не случајно усвојен у петак, био велики петак за Цркву у Црној Гори.

„Али, као што је Христос васкрсао трећега дана, тако се трећега дана сабраше и епископи наши у храму Христовог Васкрсења и са њима васкрсе вјера у овоме народу. И ево данас свједоци те свјетлости Христове широм Црне Горе“, казао је прота Пејовић.

Нагласио је да борба против овог закона није партијска и национална борба.

„Није више борба ни четника и партизана, ни бјелаша и зеленаша него је борба за чистоту вјере православне. Јер Господ је рекао: Сваки гријех ће се опростити, само хула на Духа Светога неће се опростити. А хула на Духа Светога је хула на Цркву“, подсјетио је он.

Отац Никола Пејовић је поручио да је онај који на личном, породичном, друштвеном, партијском плану стави себи за задатак да прави цркве мимо једне, свете, саборне и апостолске Цркве, нарушио чистоту вјере и похулио на Духа Светога.

„Зато, хвала им што су нас сабрали у оволиком броју. Никада у животу нијесам видио радоснијих и љепших лица. Зато што смо ми дјеца Царства небескога. А Царство небеско – шта је то? Мир и радост у Духу Светоме. Наше литије су управо пројава тога Царства небескога“, пручио је отац Никола.

Рекао је да је једино тужан због оних који су дигли руку за дискриминаторски закон.

„И тиме похулили на Духа Светога и пљунули на Цркву православну. А претходних година су били у овоме храму и заједно се припремали да прославимо Божић и кроз свету тајну причешћа цјеливали Христа, да би ове године, управо у навечерје празника пљунули на тај цјелив и одрекли се Христа“, казао је парох момишићки.

Казао је да Господ покајањем исцјељује сваку рану и да због тохга треба да буде велика и љубав наша.

„И наше литије су призив на то покајање и благодатне су, не само за нас који у њима ходимо него и за свакога добромислећега и честитога човјека у Црној Гори.Нека би Господ дао да наша срца и наша тијела буду пећине у којима ће се родити Богомладенац Христос. А са њим ће се родити и правда Божја, и љубав, и мир, и истина. Кроз Њега и Његово рођење загрлићемо се са Богом. А тако загрљени са Богом ћемо се онда загрлити и једни са другима. Нека би примјер Светих мученика момишићких, који су своје младе животе дали за чистоту вјере православне, био и нама на укрепљење, на здравље духовно и тјелесно и на преображење свих оних који су зинули да униште Цркву коју ни врата паклена неће надвладати“, закључио је своје обраћање отац Никола Пејовић.

Литија се, по већ устаљеном обичају, вратила до подгоричког саборног храма.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This