Select Page
Архијерејски намјесник бококоторски, парох которски, протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, казао је у данашњој бесједи на Материце у цркви Светог Николе да безбожни Закон о слободи вјеросповјести не може дати резултата ономе ко њиме мисли да ће успјети у отимању цркава и црквене имовине у Црној Гори.
„Гдје год се окренете данас у Црној Гори људи посте, моле се Богу, цркве су пуне и зато ми добро знамо да ће Бог побиједити, што не значи да ћемо да уништавамо некога, него да се нећемо пустити, а ако треба бранићемо се и радиклалније. Нека неко дође да га видим да узме у цркву Светог Николе. Мило каже да нема више, е да видимо. Зато када након молебана будемо шетали градом пјеваћемо само црквене пјесме, али ћемо ставити до знања да не дамо своје светиње“, казао је отац Момчило Кривокапић
Он је подсјетио да су све саборске одлуке Цркве, које су на снази, започеле Духом Светим.
„Црквом руководи Дух Свети. Он је мудрост, у њему је знање, у њему је истина. Истином ћемо побиједити. Ови иду силом која Бога не моли, али ни Бог силу не воли. Бог је јачи од свега. Господ је рекао „И небо и земља ће проћи, али ријеч моја неће“ и зато, главу горе. Знам да су емоције јаке, али нема опуштања, нећемо их пустити. За сад само ћемо се молити Богу, али ако треба борићемо се као наши преци, мало другачије“, поручио је отац Момчило Кривокапић.
За безбожни Закон је казао да је демонски покушај иза којег стоји политика, али и нешто потпуно приземно.
„Некоме треба црквена земља. Бацили су око. Све су друго распродали, упропастили, задужили се, и сад им треба црквено. Међутим, о томе нећу више ниједну ријеч рећи“, казао је отац Момчило Кривокапић позвавши вјернике на мир и понашање без провокација.
Сваке вечери у цркви Светог Николе, као и широм Црне Горе, послије Вечерње се служи Молебан Пресветој Богородици, да се уразуме они који мисле да могу да се боре против Бога.
„Мирно, без парола, голоруки ћемо се борити“, казао је Кривокапић.
Подсјетио је и на Октобарску револуцију, када су покушали све, убили на хиљаде епископа, свештеника и монаха, грађана, у намјери да уведу атеизам у Русији, у којој данас православље живи пун живот.
„Албанија је забранила својевремено вјеру , поставши тако прва атеистичка земља на свијету. Данас тамо цвјета Православна црква. Један велики човјек, митролит Анастасиос, успио је да окупи, тако да комунизма тамо као да никад није ни било. Ми смо свједоци свега тога. Онда када сам ја дошао прије 50 година, говорило се што ће ти Црна Гора тамо све пропада. Као што видите није“, поручио је отац Момчило Кривокапић.
Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This