Select Page

Празник Ваведења Пресвете Богородице и увек Дјеве Марије, један је од њених светлих празника који се не темељи на директним Светописамским подацима, већ на древном црквеном предању. Свештено предање о празнику увођења Пресвете Богомајке у Светињу над светињама јерусалимског храма сачувано је код древних отаца Цркве, као и у многим богослужбеним песмама које су написане у њену част. Иако овај Богородичан празник своје утемељење нема у Светом писму, то никако не умањује његов спасоносни и духовни значај.

 У химнографији празника изложен је опис празничног догађаја, тако се вели да је Пресвета Дјева уведена у јерусалимски храм како би била нахрањена од ангела Божјих, како би и сâма постала храм Духа Светога, и Светиња над светињама, како је често и називамо у богослужбеним песмама. У једној од стихира празника појемо: Нека се Јоаким праотац Христов узрадује, нека Ана кличе од радости, јер принесоше Богу као трогодишњи принос непорочну Владичицу.

Гостујући у емисији Богослужбене особености великих празника на таласима радија „Беседеˮ, катихета Бранислав Илић говорио је о овом пресветлом празнику и његовим богослужбеним особеностима. Сви смо, без изузетка, призвани да следујући пример Пресвете Богомајке, сами себе, једни друге и сав живот свој Христу Богу предамо, и да на тај начин будемо учесници велике тајне побожности која нам се открива на Светој литургији, истакао је катихета Бранислав.

Присећајући се светитељског лика великог чудотворца острошког који је замонашен у Световаведењској обитељи манастира Завала, и који је посветио храм острошке обитељи управо празнику Ваведења Пресвете Богородице, катихета Бранислав је подсетио на благословен детаљ из светитељевог житија који доказује да је следовао примеру Пресвете Богородице бивајући предан Богу у најранијим данима његовог детињства, што је био израз његове искрене и чисте побожности на коју смо сви као припадници Цркве позвани. У завршном делу излагања у оквиру наведене емисије, исказана је поука којом одише овај празник Пресвете Богомајке који са сваком љубављу и усрдношћу молитвено и торжествено прослављамо.

Извор: Епархија бачкаi

 Звучни запис емисије:

https://soundcloud.com/beseda/bogosluzbene-osobenosti-vavedenje-presvete-bogorodice

Pin It on Pinterest

Share This