Select Page

Ове године, навршава се 800 година, од када је Светогорац, Свети Сава, Ктитор свештеног манастира Хиландара, руком Васељенског патријарха Манојла Првог Сарадина, хиротонисан за првог Архиепископа Српског.

Хиротонија је извршена 1219. године у Никеји Витинској, из разлога што је у то доба Константинопољ  био поробљен од стране Латина (Млетачке републике).

Овим чином, основана је Српска Православна Црква.

Овај јубилеј је од великог значаја за цијелу Српску Цркву и сав српски народ, али је такође и од великог значаја за Свету Гору, јер је Свети Сава један свијетли изданак Свете Гое,  који је духовно узрастао у свештеном манастиру Ватопеду.

Осим што је био ктитор манастира Хиландара, он је био и велики приложник других светогорских манастира у том, врло тешком периоду за Свету Гору и њене монахе.

Захваљујући томе, српски народ, успео је да се ослободи латинског литургијског утицаја и папске власти.

Подједнако је значајан и допринос Светог Саве у организацији, унапређењу и духовном узрастању Српске Православне Цркве, као и његов рад на уређењу српске државе и њеног законодавства.

Због свега поменутог, свештена заједница Свете Горе, на захтјев манастира Хиландара, преузела је иницијативу да се у Кареји, поводом овог јубилеја саврши Света литургија, у којој су узели учешћа сви игумани светогорских манастира.

За лијевом пјевницом, појали су на српком језику, оци манастира Хиландара.

Након Свете литургије, на којој су поред отаца Свете Горе, учешће узели и многобројни светогорски поклоници, Свештена Епистасија је приредила трпезу, током које су бесједили о значају ове годишњице, Протостат свете Горе старац Симеон као и игуман манастра Хиландара отац Методије.

 

Извор: orthodoxianewsagency.gr

Превод са грчког: Јовица Вукасовић

 

Pin It on Pinterest

Share This