Select Page

У 23. недјељу по Духовима, на празник Светог мученика Мине и Светог краља Стефана Дечанског – Мратиндан, 24. новембра, свечано и молитвено је било у манастиру Мајсторовина, гдје је Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће многобројних вјерника.

Сабранима се ријечима празничне бесједе обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, осврнувши се, најприје, на дио из прочитаног Јеванђеља, које говори о доласку Исуса Христа у Гадаринску земљу и сусрету са човјеком кога су дуго времена мучили демони.
Видјевши тако намученог и ојађеног човјека, казао је Владика, Господ је, гледајући духовним очима његове духовне патње и видећи колико се демона у њему населило, заповиједио демонима да изађу из њега.

„То је осјетио и овај јадни човјек, али, пошто је био под влашћу демона, говорио је оно на шта су га принуђавали: Што си дошао овамо да ме мучиш? То су, заправо, говорили демони и противили се, јер су и они свјесни да морају бити покорни Христовој ријечи и учинити оно што им Он каже. А Он пита: Како ти је име, овај одговара: Легион, што значи мноштво демона и демонских сила, које су се уселиле у човјека“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Додао је да су Господа демони молили да их не отјера у бездан, гдје је њихово природно станиште, у таму и мрак, обиталиште које су изабрали, у које су пали.

„Ђаволима је најтеже кад су сами са собом, а желе да се настане у словесном бићу, човјеку, међутим, немају власти над човјеком уколико је он са Богом. Тамо за њих нема мјеста, па Га мољаху да се уселе у велико крдо свиње, које су туда пасле. Господ им допусти, а онда свиње побјешњеше и са високе стијене поскакаше у море и поразбијаше се. Би велика штета, људи у том крају се узбунише. Господ није хтио да начини штету, него добро, да овог јадног човјека ослободи и његову душу очисти, да је окрилати и испуни својом свјетлошћу у којој је претходно био демонски мрак“, рекао је Владика Јоаникије.

Осим тога, Господ је хтио, указао је Владика, да народу покаже да је душа претежнија од свега и да воде рачуна о души својој.
„Господ, увијек, напомиње и заповиједа да водимо рачуна о души, а то ћемо истински радити кад обратимо пажњу на своју вјеру. Вјера и душа то се негдје изједначава; кад наш народ каже за неког да има душу то значи да је у њему доброта, честитост, љубав и друге врлине, којих не може бити без вјере“, истакао је Преосвећени Епископ.

Један међу многима из нашег рода, који је душу и вјеру у Бога стављао изнад свега је Свети краљ Стефан Дечански кога данас наша Света Црква молитвено прославља.

„Он је човјек истинске вјере, што је посвједочио и својим животом. Јесте био владар, моћан и силан, велики краљ српски, побједник над Бугарима, али сва царства овог свијета, сву моћ и славу, он је стављао испод основне вриједности, а то је света вјера православна. Сви наши краљеви из светородне лозе Немањића потписивали су се прво „Христу Богу раб“, чак и најмоћнији међу њима, цар Душан Силни“, навео је Владика.

Подсјетио је да је Душанов отац, Свети краљ Стефан Дечански, као млади краљ наследник владао, једно вријеме, и овим крајевима, будимљанском Жупом.

„Имао је много тешкоћа од ране младости, а борбе за превласт унутар династије бивале су од постања свијета и вијека и нијесу карактеристично само за српску династију. Због тих борби за престо, он је страдао, био ослијепљен као млад, али му је Свети Отац Николај Чудотворац вратио вид, касније га је помиловао његов отац Милутин и одредио за свог наследника“, рекао је Епископ Јоаникије.
Свети Стефан Дечански је владао будимљанском Жупом одакле је, по Владикиним ријечима, отишао на Косово да преузме престо српских краљева.

„Могуће је да је он ктитор овог светог храма. Он је у овим крајевима боравио и као човјек од истинске вјере, који се Богу молио дан и ноћ, чинио је и велика дјела. Његова задужбина манастир Високи Дечани, хвала Богу, остао је до данас. Тамо је данас, на светој Метохији, у светим Дечанима велико славље. Тамо је цвијет српске омладине данас, нарочито млади иду на Косово и Метохију, а то значи да осјећају да је тамо наш корјен, наша светиња, наше свето огњиште и свједоче да ћемо увијек бити везани за то наше свето  огњиште, за наше светиње на Косову и Метохији, а нарочито за Високе Дечане“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.
Светим Тајнама Тијела и Крви Христове причестили су сабрани вјерници, празнично богослужење употпунило је присуство дјеце.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This