Select Page

На празник Светог архистратига Михаила и осталих сила небеских бестелесних, у Храму Светог Јована Владимира у Бару служена је Света литургија. Началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић, а саслуживали су протојереј Љубомир Јовановић и јереј Младен Томовић. За пјевницом су одговарали Василије Ускоковић, Дејан Томовић, Радмила Вујановић и Анета Самарџић.

Након прочитаног Јеванђеља отац Слободан је честитајући празник је подсјетио да Свети ангели јесу бестјелесна умна бића, умне силе, које стоје око Престола Божијега и непрестано узносе славу и хвалу Господу.

„Још од најранијих времена знали су људи за постојање Светих ангела, али је било како у Старом завјету, тако и у почецима хришћанства код неких јеретика, погрешних учења о Светим ангелима која су често прелазиле у неку врсту идолопоклонства. Али је Црква Божија установила правилно, исправно поштовање Светих ангела захваљујући откривењима Божијим којих су били удостојени свети људи који су били, како чусмо у Јеванђељу, безазлени, чистога срца, просвећеног, какав је међу првима био Апостол Павле, који би удостојен да буде издигнут до трећега неба.“

Отац је нагласио да је и Свети Дионисије Аеропагит, ученик Светог апостола Павла, који је такође био човјек просвећеног ума и срца, Боговидац, написао знаменито дјело о небеској хијерархији гдје је уписао устројство ангелских бестелесних сила кроз девет чинова.

„Касније је успостављен и овај дивни празник који данас прослављамо, у коме се саборно прослављају све ангелске силе на челу са Светим архангелом Михаилом, кога називамо и начелником или војводом небеских сила бестјелесних. Преко цијеле године ми помињемо у нашим молитвама ангеле Божије да нам буду у помоћи.“

Сваки понедељак у седмици је посвећен ангелским силама, а постоје и други дани у години када празнујемо ангелске силе. Сабор Светог архангела Гаврила прослављамо два пута у години, а и Архангела Михаило прослављамо и у септембру, али саборно се сви прослављају у овај свети дан.

Подсјетио је прота Слободан да сваки човјек на крштењу добија свог ангела чувара који га прати кроз читави живот, који се моли за њега.

„Када човјек иде и труди се да иде путем Божијим, да живи по заповјестима Божијим, са вјером и са љубављу према Господу и ближњима својим, тада се и анђео чувар његов радује и пропућује му пут и стазе ка спасењу. Исто тако, када човјек одговорен палим ангелима, демонима, и приставши на њихове наговоре пође путем гријеха, тада и наш анђео чувар одступа од нас и жалости се због нашега лошега пута и ходења путем гријеха.

Поручујући да су око нас увијек ангели Божији који се моле за нас и савјетују нас како да идемо путем спасења, прота је казао да хорови ангела обитавају и заједно са нама молитве узносе у нашим храмовима.

„На првом мјесту је Света литургија божанствена гдје око престола, на коме се приноси бескрвна жртва и освећују наши дарови и постају Тијело и Крв Христова, невидљиво присуствују Ангели Божији и Мајка Божија. Сви свети сабрани су на Светој литургији и заједно са нама узносимо славопој Богу Живоме и благодаримо му за сва доброчинства нама учињена, знана и незнана. „

Даље је подсјетио да је данашњи празник бројним породицама крсна слава и још једном честитао свим свечарима славу са жељом да Свети архангел Михаило и све силе небеске буду покровитељи њихови и њихових породица пред Престолом Бога Живога.

„Да се трудим да се Светих архангела Божијих и наше крсне славе не сјећамо само једном у години, него да свакога дана призивамо њих у помоћ да се моле за нас. Да нас њиховим молитвама Господ утврди у вјери, у љубави, трпљењу, у свакоме добром дјелу, по чему ће и нас Господ и наши светитељи које прослављамо као своје заштитнике препознати као своје и отворити нам врата Царства небескога, да се и ми са њима и свима светима у вјечности радујемо гледању Лица Божијега, да се радујемо једни другима. Богу нашем који је диван у светима својим, који је предиван у Светим ангелима и архангелима, нека је слава и хвала у вјекове вјекова. Амин.“

Причешће је вршено из два путира, а велики број данашњих свечара који је присуствовао Светој литургији причестио се Светим тајнама Господњим. Након заврштетка Литургије оци су освештали славске приносе и пожељели још једном свима који славе Светог архангела Михаила добро здравље и сваки напредак њима и њиховим породицама.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This