Izaberite stranicu

Слава Новог Сада – Обновљење храма Светог великомученика Георгија, прослављена је служењем Свете архијерејске литургије и свечаном академијом.

Његово преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј началствовао је Светом архијерејском литургијом у суботу, 3/16. новембра 2019. године, у Светогеoргијевском храму у Новом Саду, уз саслужење Преосвећеног Епископа мохачког г. Исихија и свештенства Епархије бачке. Литургији су присуствовали: г. Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада; г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама; проф. др Драган Станић, председник Матице српске; г. Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске; др Радивоје Стојковић, директор Гимназије Јован Јовановић Змај; г. Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе; г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада; и многи други представници јавног и културног живота Новог Сада.

Беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи, владика Иринеј је позвао на духовну будност и трпљење.

– У том трпљењу Бог нам даје утехе, снаге, надахнућа и охрабрења да никада не губимо наду, него да – и у највећим невољама животним – осећамо да никада нисмо сами, да је Господ с нама. Он је и сада са нама, међу нама, и у нама, и овде у овоме светоме храму, Саборном храму Новог Сада. Нека Бог да дâ свагда тако буде молитвама светога Георгија и свих светих, навео је владика Иринеј.

Током Литургије, предстојатељ Цркве Божје у Бачкој у чин протопрезвитера произвео је протонамеснике Милета Мајкића, Брану Влајковића, Ненада Стојшића и Бранислава Мркића. Правом ношења напрсног крста одликовани су протопрезвитери Бранко Ћурчин, Стојан Билић и Милован Миодраговић. Презвитера Горана Димића владика Иринеј је произвео у чин протонамесника.

Преосвећени је благосиљао славске дарове, колач и кољиво, а после отпуста, владика Иринеј је уручио орден Светога Саве другог степена Библиотеци Матице српске, којом ју је, на предлог Епископа бачког, одликовао Свети архијерејски синод наше Цркве, у знак признања за неизмерни допринос унапређењу културе, очувању српскога језика, традиције и културне баштине нашега народа уопште. У име наведене иституције, орден је примила гђа Новка Шокица Шуваковић, заменица управника Библиотеке Матице српске.

За неизмерни допринос унапређењу културе, очувању српскога језика, традиције и културне баштине нашега народа уопште, Свети архијерејски синод СПЦ, на предлог Епископа бачког, орденом Светога деспота Стефана Лазаревића одликовао је: Галерију Матице српске (орден је примио г. Данило Вуксановић, конзерватор-рестауратор Галерије); проф. др Драгана Станића, председника Матице српске; и г. Селимира Радуловића, управника Библиотеке Матице српске. Орден Светога деспота Стефана Лазаревића, у знак признања за велики допринос унапређењу културе и очувању културне баштине нашега народа, Свети архијерејски синод, на предлог Епископа бачког, доделио је г. Зорану Вапи, директору Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

На предлог настојатељâ храмова у Новом Саду и дописа Црквене општине новосадске, архијерејске грамате признања додељене су благочестивим хришћанкама и заслужним парохијанкама новосадских храмова.

Прослава Ђурђица настављена је благосиљањем славских дарова у Градској кући, уз присуство чланова Градског већа, представника Војске Србије, свештенства Епархије бачке, представника традиционалних Цркава и верских заједница, као и многобројних званица из јавног живота Српске Атине.

Чин благосиљања колача и кољива извршио је Епископ мохачки г. Исихије, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог, и ђакона Ивана Васиљевића. Том приликом, владика Исихије честитао је славу свим Новосађанима.

– Велика је част и радост да можемо да се окупимо у Градској кући, да извршимо благосиљање славских дарова и да призовемо благодат Божју на овај Град, поручио је Преосвећени. Овогодишњи кум славе Града Новог Сада је г. Петар Ђурђев.

Градоначелник је казао да је Ђурђиц заједничка слава свих Новосађана.

– Верујем да ћемо се окупљати још много година и заједно прослављати овај велики празник, рекао је г. Вучевић.

У просторијама Црквене општине новосадске припремљено је послужење за епископе, градске оце, добитнике ордена, као и за остале госте.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This