Select Page

Током своје посете Бакуу Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил служио је 14. новембра молебан на темељима капеле апостола Вартоломеја у подножју Девојачке куле у главном граду Азербејџана.

Према предању, 71. године по Христу овде је скончао један од дванаест Спаситељевих ученика, Свети апостол Вартоломеј. После тога је ту подигнута хришћанска црква, а 1892. године на овом месту се појавила капела посвећена Светом апостолу Вартоломеју, саграђена захваљујући приватним прилозима. У 20. веку, у време прогона вере, она је била разорена.

На служби су саслуживали патријарашки егзарх све Белорусије Митрополит мински и заславски Павле, председник Одељења за спољне цркве односе Московске патријаршије Митрополит волоколамски Иларион, Митрополит ташкентски и узбекистански Викентије, Митрополит јекатеринбуршки и верхотурски Кирил, Архиепископ Бакуа и Азербајџана Александар, чланови делегације која прати Његову светост Патријарха, свештенство епархије и многи православни становници Бакуа.

***

Ширење хришћанства на територији Азербејџана везано је за име апостола Вартоломеја.

Према житију апостола, после мисионарског рада у индијској земљи, отишао је у кавкаску Албанију да проповеда Христову веру. Свети Вартоломеј је пострадао за Христа 71. године у граду Албанопољ на западној обали Каспијског мора – у данашњем Бакуу. Сачувано је место у подножју Девојачке куле где је, према предању, доживео мучеништво (погубљење распећем). До 1936. године ово место је обележавала капела, плоча на којој је писало да је „на овом месту за Христа пролио своју крв један од 12 Христових ученика – Свети апостол Вартоломеј.“

Градња капеле Светог Вартоломеја почела је 1892. године на месту античког храма. Године 1936. срушена је, а од капеле је остао само темељ. Те рушевине су археолози открили 1964. године. На темељима уништене капеле сваке године 24. јуна, на дан спомена апостола Вартоломеја, одржава се богослужење.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This