Izaberite stranicu

Епархија пакрачко-славонска у петак и суботу, 15. и 16. новембра прославиће јубилеј СПЦ – 800 година аутокефалности и 270 година Храма Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима.

Блаженопочивши Патријарх српски Павле рођен је у Западној Славонији што је разлог да Епархија пакрачко-славонска на челу са својим пастиром Епископом Јованом, освешта обновљени Храм Светих апостола Петра и Павла у Патријарховом родном селу Кућанцима у оквиру прославе овог великог јубилеја Српске православне цркве.

Прослава ће започети у Кућанцима Божанском литургијом у петак у 9 часова, у спомен на 10 година од упокојења Патријарха српског Павла. Истог дана након вечерње службе, која ће почети у 18 часова, биће одржана свечана академија у месту Слатина.

Централни догађај прославе 800 година од добијања самосталности Српске цркве биће чин освећења обновљеног храма у Кућанцима, 16. новембра у 8 часова, кад ће Његова светост Патријарх српски г. Иринеј с више архијереја служити Свету литургију. Очекује се долазак и Његовог високопреосвештенства Архиепископа катарског г. Макарија, изасланика Патријарха јерусалимског и све Палестине г. Теофила III, чиме би ова прослава добила васељенски карактер и нагласила дубоке и чврсте везе Светог Саве са Светом земљом и мајком Црквом свих Цркава, објављено је на Фејсбук страници Саборног храм у Пакрацу.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This