Select Page

Благословом Божијим 30. октобра школа вјеронауке парохије паштровске кренула је на своје ново поклоничко путовање ка светињама и културно историјским споменицима Италије.

Пред пут у барском Саборном храму на празничном бденију, помолили смо се Светом Јовану Владимиру, Светом Апостолу Луки и Светом Петру Цетињском и њиховим благословом кренули на пут.  За многе је вожња бродом било и прво искуство те врсте, што је у самом старту почетак путовања учинило још занимљивијим.

Наша прва станица је била италијански град Бари, познат као град Светог Николе јер се у њему налази катедрала посвећена овом угоднику Божијем, у којој се чувају његове свете мошти. Свакако да је и наше одредиште била ова базилика, гдје смо молитвено уз мноштво руских поклоника, учествовали у Литургији коју су служили руски свештеници. Била је то прилика да се поклонимо чудотворним моштима Светог Николаја Чудотворца Мирликијског, којег сви радосно прослављамо као свог заштитника и молитвеника пред Господом. Примивши тај велики благослов и осјетивши радост сабрања са православнима из других крајева, након кратког обиласка Барија, другог по значају привредног сједиште јужне Италије, наставили смо наше путовање ка вјечном и престоном граду Риму.

Послије вишечасовне вожње стигли смо у Рим и смјестили се у хотел из којег смо сјутрадан, трећег дана нашег путешествија, кренули у обилазак града који се налази на листи десет најпосећенијих дестинација свијета. Градским превозом и метроом стигли смо на главну станицу Теремини у центру града, гдје нас је чекао наш водич господин Стеван Убовић који нас је повео у цјелодневни обилазак хришћанских светиња, античких и других културних, умјетничких и историјских знаменитости града Рима.

Прва мјесто нашег обиласка биле су базилике Свете Марије Велике (Santa Maria Maggiore) и Светог Петра у Ланцима. Затим смо обилазак у добром расположењу наставили обиласком Колосеума а након тога Римског форума, Царског форума, Капитола, Трга Венеција, Фонтане ди Треви. Након кратке паузе обишли смо Шпански трг, затим римски храм Пантеон, па Трг Навона, и на самом крају посјетили смо Катедралу Светог Петра, иначе главну зграду Ватикана, која се налази на десној обали ријеке Тибар.

Свако мјесто које смо посјетили оставило је посебне и чаробне утиске, и пружило одређену надградњу нашег постојећег знања о историјском богатству које посједује Рим, као и стању и околностима и положају у којем се данас налази. Будући да је ово путовање и упознавање са сваким мјестом појединачно едукативног карактера, и као такво од посебног значаја нарочито за ученике вјеронауке, водич је са посебном пажњом говорио о историјату сваког мјеста које смо посјетили.

Након што смо обишли духовне, културно историјске знаменитости града Рима, упознали смо се и са његовом, надалеко познатом гастрономском понудом.

У поподневним часовима вратили смо се у хотел и након кратке паузе упутили у свакако још један незаобилазан дио римске туристичке понуде, шопинг центре.

Већ уморни и препуни утисака вратили смо се у хотел на починак јер нас сјутра чека полазак за Напуљ.

Четвртог дана у раним јутарњим часовима кренули смо за град Напуљ (Наполи). Обишли смо познати вулкан Везув, који се налази поред Напуљског залива. Везув је једини активан вулкан на копненом дијелу Европе. Најпознатија ерупција се догодила 79. године, када су уништени градови: Помпеја, Херкуланеум и Стабија, док је последња велика ерупција забиљежена 1944. године.

Послије обиласка вулканског простора, али не и самог врха, будући да је врх захватало олујно невријеме, спустили смо се у прелијепи и историјски пребогати град Напуљ. Имали смо посебну прилику да уживамо у дивном панорамском погледу, како на Напуљски залив, тако и на сам град.

По обиласку Напуља, осјетили смо различитост овог поднебља и културе у односу на престони град Рим, што је још више употпунило наш доживљај Италије, мјеста на ком је настало Римско царство.

Иначе, Напуљ је трећи по величини град у Италији и главни град истоименог округа Напуљ и главни град покрајине Кампаније у јужној Италији. Са околним предграђима има око 4,5 милиона становника. Познат је по низу посебности: оближњем вулкану Везуву, који смо посјетили, и древној Помпеји, по старом историјском језгру које је данас под заштитом УНЕСКА, кулинарском специјалитету пици која је настала управо овдје, као и по наполитанској криминалној организацији „Камори“. Напуљ су основали Грци између VII и VI века прије Христа. Назив града је изведен од старогрчке ријечи „Неа“ и „Полис“, што значи „Нови град“ који је био дио Велике Грчке.

Препуни богатих утисака, у добром расположењу из Напуља смо се вратили за Бари гдје нас је чекао трајект за повратак кући. Петог дана у свитање пристали смо у Дубровачку луку и након кратке паузе наставили пут ка Будви и Светом Стефану и већ око подне сви смо били у својим домовима.

Протојереј  Драгослав Ракић

 

Pin It on Pinterest

Share This