Select Page

НВО Друштво за историјска истраживања“ из Подгорице упутило је Министарству културе писмо поводом њихове одлуке о расподјели средстава невладиним организацијама за пројекте у областима умјетности и културе по јавном конкурсу „Подигнимо завјесу независне културне сцене“ објављеном 20. марта 2019. године, којом ће са 357.728,20€ финансирати пројекте 36 невладиних организација. 

Програм ове НВО – Споменица палих за отаџбину  – губици црногорске војске у балканским ратовима, према вредновању комисије налази се на 99. мјесту са само 30 од могућих 100 бодова, саопштено је из ове НВО.

„Неподржавањем нашег пројеката од Министарства културе сматрамо да је понижено преко 5000 смртно страдалих ратника који су своје животе уградили у темеље Црне Горе, као и преко 7000 рањеника. Њихова  имена са кратким биографским подацима би по први пут били публиковани и за сва времена сачувана од заборава“, каже се у саопштењу ове НВО.

Писмо НВО Друштво за историјска истраживања“ преносимо у цјелости:

НВО „ДРУШТВО ЗА ИСТОРИЈСКА ИСТРАЖИВАЊА“ – ПОДГОРИЦА

Римски трг 53. Подгорица 81000,  Mаил: nvodizcg@gmail.com

Број: 36, 13.11.2019. године

                                        МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ЦЕТИЊЕ

                                На руке министра, господина Александра Богдановића

Министарство културе објавило је 21. октобра 2019. године, Одлуку о расподјели средстава невладиним организацијама за пројекте у областима умјетности и културе по јавном конкурсу „Подигнимо завјесу независне културне сцене“  објављеном 20. марта 2019. године, којом ће са 357.728,20€ финансирати пројекте 36 невладиних организација.

Програм НВО „Друштво за историјска истраживања“ Подгорица – СПОМЕНИЦА ПАЛИХ ЗА ОТАЏБИНУ – ГУБИЦИ ЦРНОГОРСКЕ ВОЈСКЕ У БАЛКАНСКИМ РАТОВИМА, према вредновању комисије налази се на 99. мјесту са само 30 од могућих 100 бодова. Да није истинито дјеловало би невјероватно!

СПОМЕНИЦА се нашла далеко иза „Doprinosa jačanju i afirmaciji queer kulturne scene kao društveno angažovane umjetnosti“ i „Afirmacije rodnih različitosti kroz kulturu“ који су подржани са по 12.000,00€. Постоји ли објашњење каква је ту умјетност у питању и колико грађана би за такве пројекте дало свој један цент, а не еуро! Ово је само драстичан примјер чијим истицањем не желимо повриједити ни једног грађанина и њихово право на опредјелење.

Ни препорука уваженог академика Миомира Дашића није имала значаја за „независне процјењиваче“. У њој је стајало:

Приређивање таквог пројекта није исто што и писање обичне књиге. То је историјски и цивилизацијски дуг и обавеза потомака према прецима који су у темеље Црне Горе уградили највише што су имали – своје животе.

Такво дјело требало је приредити много раније, прије скоро сто година. Нови, свјетски ратови, рађали су нове хероје, они пређашњи одлазили у заборав. Тиме ово дјело није изгубило на актуелности, насупрот. Оно нас подсјећа на праве, провјерене вриједности и обавезу на помен јунака палих у борби за ослобођење.

Аутори пројекта, Милош К. Војиновић и Тадија Б. Бошковић су врсни истраживачи који иза себе имају бројне објављене публикације, што гарантује да ће пројекат бити успјешно реализован.

Неподржавањем нашег пројеката од Министарства културе сматрамо да је понижено преко 5000 смртно страдалих ратника који су своје животе уградили у темеље Црне Горе, као и преко 7000 рањеника до чијих смо имена дошли током прикупљања података за Споменицу. Ове, данашње Црне Горе не би било да није било њихове жртве. Њихова  имена са кратким биографским подацима би по први пут били публиковани и за сва времена сачувани од заборава. Понижени су и огромни рад и залагање истраживача на прикупљању података и омаловажен угледни црногорски академик чије име у оцјени пројекта процјенитељи нијесу ни поменули, а награђени бројни тзв. пројекти који су вјешто уклопљени у тобожњу умјетност и културу неке имагинарне Црне Горе каква не постоји у свијести већине њених грађана.

Да ли осјећате одговорност за ову бруку господине министре, обзиром да сте на челној позицији у Министартству културе или вас ово писмо не дотиче, као ни оно које смо вам упутили 5. априла ове године указујући на дискриминацију невладиних организација, на које нас нијесте удостојили ни одговором. Очигледно не, јер допуштањем да буде донијета Одлука о расподјели средстава невладиним организацијама за пројекте у областима умјетности и културе каква је донијета, солидаришете се са „независним процјењивачима“ којима је била пала у дио историјска улога и почаст да са један еура по глави ратника са поносом сви скупа кажете да сте дио историјског догађаја који је од изузетног културног значаја за Црну Гору и који би јој служио на понос!

Намеће се питање са колико бодова би ваши „стручњаци“ бодовали ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ или ЛУЧА МИКРОКОЗМА, али и бројна друга дјела која су препозната као историјски светионик цивилизације. Пред „стручњацима“ Министарства културе на чијем сте челу, Његош и други великани не би могли ни примаћи пројектима у којима доминира Монтенегро и тзв. независна културна сцена.

Овим нам шаљете јасну поруку која је недвосмислен примјер неодговорног вршења власти због чега би ви и ваши сарадници, али и одговорни из других министарстава, морали сносити не само моралну и политичку, већ и законску одговорност због расипничког и неодговорног трошења новца грађана.

Ово писмо биће прослијеђено медијима ради објављивања.

                                                                                                  Предсједник,

                                                                                 Милош К. Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This