Select Page

На данашњи дан, 10. новембра 1919. године рођен је руски инжењер Михаил Калашњиков, конструктор аутоматске пушке АК-47 (“калашњиков”).

АК-47 је јуришна пушка коју је конструисао Михаил Калашњиков и која је коришћена у многим државама Источног блока током Хладног рата. У поређењу са пушкама из Другог свјетског рата, АК-47 је лакши, компактнији, мањег домета и има могућност одабира паљбе. Ово је једна од првих правих јуришних пушака, и још увјек је најраспрострањенија. АК-47 и његове бројне варијанте су произвођене и још увек се производе у великом броју у односу на друге јуришне пушке. Према једној причи, тенковски наредник Михаил Калашњиков је почео да замишља претечу овог оружја још док је био у болници, након што је повријеђен у бици за Брјанск. Аутомат није прошао незапажено, па је предложено је да Калашњиков буде изабран за вођу конструкторског тима. Упркос очигледној концептуалној сличности, Михаил Калашњиков пориче да је његова конструкција заснована на њемачкој јуришној пушци. Наиме, систем забрављивања и склоп механизма за окидање су радикално другачији, боље пројектовани и поузданији.

Генијалност у конструкцији АК-47 је једноставност и прилагођавање масовној производњи. На АК-47 се може гледати као фузију најбољег у оружарству до тада, настао примјеном огромног искуства стеченог у Другом свјетском рату, и произведен најбољим технолошким процесима који су били доступни у Совјетском Савезу у то вријеме. Било је много потешкоћа током почетне фазе производње. Дјелимично због ових проблема, Совјети нијесу били у стању да дистрибуирају велик број ових нових пушака до 1956. године. Када су производни проблеми превазиђени, унапријеђена верзија означена као АКМ је представљена 1959. године. АКМ је извожен широм свијета да би се помогло покретима који су ширили комунизам. АКМ верзија је надаље скоро искључиво произвођена, без обзира да ли је производња била лиценцирана или не. Упркос овој чињеници, пушке овог типа су се најчешће означаване као АК-47 на западу. У већини земаља Источног блока ово оружје је познато као Калашњиков. АК-47 је једноставан и јефтин за производњу и лак за чишћење и одржавање. Његова снага и моћ су легендарне. Процјене производње премашују 100 милиона комада. Током већег дијела Хладног рата, Совјетски Савез и Кина су спроводили програм војне помоћи, обезбјеђујући своје наоружање и техничко знање бројним државама. Такође, оружјем су снабдијевани прокомунистички покрети. Ова политика се примијењивала и на Западу, пошто су Сједињене Државе обезбијеђивале оружје групама као што су авганистански Муџахедини.

Широка распрострањеност АК-47, његова иконографија, чињеница да га посједују већина различитих скица за оружје и његово спајање са оружаним конфликтима ће обезбиједити значајан и видљив утицај на друштво. АК-47 и његови наследници се праве или су се правили у следећим земљама: Египту, Кини, Сјеверној Кореји, Источној Њемачкој, Пољској, Србији, Румунији, Мађарској , Ираку и Бугарској. Основна конструкција АК-47 је коришћена као основа за друге успјешне пушке .

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This