Izaberite stranicu

После пет година, у Народном музју у Београду завршена је конзервација Плаштанице Антонија Хераклејског, која једна од само пет сачуваних историјских тканина у баштини српског народа. Од 13. децембра биће изложена у галерији Српске академије наука и уметности, на изложби „Манастир Студеница – древност, постојаност, савременост”.

На њој су извезени Христово тело, пет анђела, цитат из Библије и посвета дародавца. У најбољој византијској традицији златовеза, плаштаница Антонија Хераклејског настала је крајем 14. или у првој половини 15. века. Претпоставља се да је у време Кнеза Лазара донета у Србију и од тада се чува у Студеници.

“Она се користи у цркви на богослужењима. Изоси се на велики петак када се у богослужењиу сећамо догађаја везаних за Христово страдање и његово погребење и лежање тела његовог у гробу,” каже архимандрит Тихон, игуман Манастира Студеница.

После векова коришћења и излагања, 2014. године однета је на конзервацију у Народни музеј у Београду. Стручњаци су истраживали материјале од којих је направљена, али и историјску позадину тканине и дародавца.

Татјана Михајловић из Народног музеја у Краљеву подсећа: „Антоније Хераклејски је био митрополит хераклеје тракијске и учесник Фирентинског сабора у којем је Византија потписала унију са Римом, што је изазвало огроман протрест у православном свету. Тада се прославио и чувени Марко Ефески као бранитељ православља.”

Уз прстен Стефана Првовенчаног и покров Деспине Оливере, Плаштаница је један од највреднијих предмета у манастиру Студеница који је од 1986. године део Унескове светске културне баштине.

Биљана Цинцар Костић, кустос Музеја СПЦ у Београду, каже: “Све то што се налази као благо, а поготову најстарији предмет примењене уметности у самом манастиру говори о његовој високој музејској категорији о високој категорији националне баштине.”

У Студеницу, где је вековима чувана, вратиће се средином марта идуће године. Биће изложена у посебној климатизованој витрини која ће је очувати за будуће генерације.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This