Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ рибински и даниловски г. Венијамин из Руске православне цркве који се налази у вишедневној посјети Митрополији црногорско-приморској и Епархији будимљанско-никшићкој, данас је био гост Радио Светигоре.

Преосвећени Епископ рибински и даниловски је, благословећи све слушаоце овог васељенског радија, истакао задовољство што је по благослову Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије г. Кирила имао прилику да се са својом пратњом поклони светињама у Црној Гори, гдје је, како је истакао, топло дочекан. Имао је сусрет са Преосвећним Епископом будимљанско-никшићким г. Јоаникијем, као и са свештенством и вјерним народом.

“Везе Српске православне цркве и Руске православне цркве и наших народа су веома дубоке и оне просежу у прошлост и многа искушење кроз које су пролазиле наше Цркве су умногоме слична, посебно у периоду 20. вијека када је Црква прошла кроз тешка времена богоудступништва и богоборства кроз велика страдања, која, нека би дао Бог да се не понове никада, ни у Црној Гори и у Украјини, нити у било којем другом простору гдје живе православни. Надамо се да ће то тако бити по молитвама свих наших сестринских православних цркава”, казао је Преосвећени владика Венијамин.

Он је слушаоцима “Светигоре” приближио Рибинску епархију која се налази у древној Јарославској области, говорећи о животу ове богомспасаване заједнице. Подсјетио је на многобројне светиње Рибинске епархије која има 90 парохија и 5 манастира, које су нажалост малобројне због миграције становништва према великим центрима. Упркос томе редовна богослужења се врше и на удаљеним мјестима, истакаоје владика, без обзира на број људи који у њима живе. Епархија успоставља многобројне контакте са организацијама које нијесу црквене и покреће многобројне пројекте.

“Трудимо се да у својој епархији развијамо и социјалну дјелатност. Помажемо онима којима је потребно, колико је у нашим моћима, али наравно наша прва и основна дужност је да ширимо слово Божије и проповиједамо. Могу рећи да смо током ове посјете Црној Гори у том смислу наишли на многе свијетле примјере.”

Сумирајући утиске посјете светињама Црне Горе, Његово преосвештенство Епископ рибински и даниловски г. Венијамин је истакао да је посебну благодат осјетио приликом посјете манастиру Острог:

“Посебан осјећај љепоте и радости је и сусрет са новим саборним храмовима у Подгорици и Бару. Они су савремени, али у њима је тако лијепо уткано предање наше хришћанске традиције и Цркве.”

Током гостовања Епископ Венијамин је говорио о Светом Теодору Ушакову који је рођен у селу Бурнаково у Јарославској области, Рибинској епархији. Подсјећајући да се честица моштију Светог праведног Теодора Ушакова чува у манастиру Михољска Превлака, владика је са радошћу подијелио вијест да се ради на обнови храма у којем је овај угодник Божији крштен, а који је био поруган и порушен.

“Живот Светог Теодора Ушакова је примјер истинског служења својој отаџбини, народу, али и Богу и Светим јеванђељским заповјестима.”

Као најважније у односима руског и српског народа владика је истакао вјеру православну која нас повезује и жељу да служимо Богу и љидима. И Руска црква, као и Српска, током 20. вијека доживјела је велика страдања и прогоне, али ријеч учитеља Цркве Тертулијана да је крв мученика сјеме за нове хришћане, и у Русији се остварила.

“Осјећамо и доживљавамо ту ријеч, снажимо се подвигом новомученика који нам служе као примјери и помажу у нашем савременом служењу. Све то посебно осјећамо када обнављамо порушене храмове, а увијек највише благослова имају обнове храмова у којима су служили Свети новомученици и исповједници Цркве.”

На крају је Његово преосвештенство Епископ рибински и даниловски г. Венијамин благословио све који се труде да живе по Јеванђељу, заповјестима Божијим:

“Нека нам Бог да снаге да у свом животу стекнемо заједницу са Богом овдје на земљи, а наравно и у Царству небеском вјечном.”

Разговор са Преосвећеним Епископом рибинским и даниловским г. Венијамином водио је новинар Радио Светигоре Раде Дуловић.

Весна Девић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This