Izaberite stranicu

Научни скуп државно-црквено право кроз вјекове одржава се у манастиру Подмаине од 11. до 13. октобра у манастиру Подмаине и у свом раду окупио је преко 40 научних посленика из више земаља.

Седму сесију обиљежиле су веома занимљиве теме. Рад „Бласфемија као говор мржње“ Игора Вуковића актуелизовао је тему која није толико обрађивана у савременој науци а које се ппново враћа у фокус интересовања савременим догађајима у читавој Европи.

Прочитан је и апстракт теме „Богомоље у пламену“ који је представио биће и суштину кривичних дјела паљења богомоља са нарочитим освртом на паљење храмова Српске православне Цркве на Косову и Метохији. Аутор овог рада Јован Ћирић у свом апстракту истиче да је паљење богомоље неопходно нормирати као посебно кривично дјело које би одговарајуће санкционисало.

Професорка Наташа Делић је кроз свој рад „Вјерска припадност као обиљежје бића кривичног дјела предвиђених у законодавству Републике Србије“ указала на спорна питања која су произишла из пресуда Републичких судова као и пресуда Европског суда у Стразбуру.

И овом сесијом предсједавао је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић координатор Правног савјета Митрополије црногорко-приморске и професор опште теорије државе и права. Он је истакао да ће овај Зборник и скуп бити изазов за истраживаче ове теме у будћности.

Један сам од оних који има прилику да види колико је право важно за Цркву и у Цркви“ рекао је отац Велибор додавши да је све више заокупљен тиме да Свети архијерејски Синод и Епархије мора да успоставља сарадњу са научницима. „Нарочито са Институтом за упоредно право, јер тешко се може ићи даље без стручне помоћи и сталне сарадње“ рекао је прота Велибор.

Ми смо направили један искорак у томе јер смо стално присутни на јавним дебатама и расправама што нас чини релеватном адресом за разне теме“ наставио је отац Велибор Џомић.

Он је рекао да овај спој Цркве и науке представља пун погодак јер нико не губи ништа. „Ни Црква црквено ни Наука научно“ закључио је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

Павле Божовић

Pin It on Pinterest

Share This