Izaberite stranicu

Говорећи на крају научног скупа „Државно-црквено право кроз вјекове“ протојереј-ставрофор др Велибор Џомић коментарисао је актуелни тренутак у односима Цркве и државе у Црној Гори.

Најпроблематичније питање по мени је прекид континуитета постојећег и признатог правног субјективитета“ рекао отац Велибор додавши да је Предлог Закона о слободи вјероисповијести супростављен сам себи и потпуно контрадикторан.

Отац Велибор је рекао да су законодавци прилично недобронамјерни. „Они ни мало нису невјешти, јер су искористили да чују шта ми мислимо како би то све наопако уградили у Закон,“ рекао је отац Велибор.

Прота Велибор је истакао парадокс да се поменитим предлогом Закона свим другим сектама чак и сатанаистичким дају се повољности а постојећим и традиционалним Црквама и вјерким заједницама дају се само нови намети и оптерећења.

Што се тиче црквене имовине отац Велибор је рекао да је трудом Правног савјета Митрополије црногорско-приморске преко 80% имовине уписано је на канонску Цркву. Он је додао да је то учињено упркос великим опструкцијама надлежних органа. „Да је Данте знао за Управу за некретнине он би написао и десети круг пакла“ нашалио се протојереј Велибор Џомић.

Ми се не плашимо парничног поступка ни за једну цркву“ рекао је отац Велибор и истакао да не би имао ништа против да се имовинске претензије државе из члана 62 реализију се у парничном поступку уколико за своје тврдње имају доказе.

Важне парнице везане за цркве на Крушевцу, Ћипуру и Никшићком гробљу резултирале су пресудама да су цркве припадају Цркви“ нагласио отац Џомић примијетивши апсурд да је потребно то уопште доказивати доказивати.

Отац Велибор је рекао да сматра да је идеја одузимања црквене имовине неоставрива. „Можете да нађете 41 руку да изгласате да Морача неће тећи низводно него узводно али да ли ће то бити оставриво, упитао је отац Велибор.

Крајњи сам оптимиста због свих аргумената који су на нашој страни“ закључио је отац Велибор уз ограду да Владу очигледно аргументи не истересују већ само њихови интереси.

Богу хвала да је Црква обновљена и да има своју велику снагу“ закључио је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

Павле Божовић

Pin It on Pinterest

Share This