Izaberite stranicu

Трибина „Ријеч“ УКЦГ у оквиру сегмента Издаваштво, представиће издавачку дjелатност Удружења књижевника Црне Горе  сјутра, 10. октобра у 19 часова, у Манастиру Свети Симеон Мироточиви у Немањинграду.

О програмској оријентацији, активностима, дослиједном залагању за темељне културне вриједности, циљевима, иновативној стваралачкој динамици и проблемима у издаваштву, говориће Новица Ђурић, предсједник ове књижевничке организације и Милица Краљ, уредница трибине, док ће дјелове из објављених књига читати аутори.

,,На почетку ове приче о нашој заједничкој књизи коју исписујемо, подсјећање на ону нашу рукописну баштину која је похарана, спаљена, разнесена, отета, преименована широм свијета. Кад је 6. априла 1941. године у њемачком бомбардовању Београда, изгорио цио библиотечки фонд Народне библиотеке, остала је само једна страница Слова љубве Деспота Стефана Лазаревића“, наводи се у саопштењу организатора.

,,Ми знамо да наша књижевност не почиње од нас данашњих, да је њен зачетник родоначелник Свети Сава, да та наша средњовјековна књижевност стоји на самом почетку, да је она преписка између владарке Јелене Лазаревић Балшић и њеног духовника- исповједника Никона Јерусалимца сачувана у Горичком зборнику који представља значајан споменик тог књижевног периода“, саопштили су организатори истичући да и новији књижевни периоди имају чиме да се подиче, почев од Лалића, Булатовића, Киша, Пекића, Команина, који су везани за ово поднебље; али и оне који су живјели и стварали и данас стварају.

Pin It on Pinterest

Share This