Izaberite stranicu

Пише: Батрић Бабовић

Фикција или реалност трећег свјетског рата потврђена је недавним интервјуом једног високопозиционираног епископа СПЦ угледном београдском недељнику. Високоумни владика цитирао је изјаву поглавара Католичке Цркве папа Фрања који је дословце изјавио да је Трећи Свјетски Рат у току. Сагласност највиших представника СПЦ и Ватикана у погледу на овај проблем јасан је сигнал да су свијет и његов политички естаблишмент у дубокој моралној и духовној кризи из које се не назире излаз. Питање је побудило пажњу на који начин  сагледати тренутак у коме се налазимо и изнаћи модус  изласка из дубоке и свеопште кризе.

Простим математичким бројањем и слагањем коцкица свјетског геополитичког мозаика у јасну и егзактну цјелину долази се до потврде ријечи римског понтифекса. Проблеми Блиског и Средњег Истока, Арапско прољеће, Сирија, Украјина, санкције Русији, раслојавања и прекомпоновања Европске Уније, британски „излазак“ из породице европских народа, мигрантска криза, демографска ревизија европског континента, пад наталитета и пораст морталитета у цијелом свијету, пораст свих врста обољења у високоразвијеним и нискоразвијеним државама, кинеско-амерички трговински рат, формирање мултиполарног свијета са јачањем Евроазијске Уније, развој Шангајске организације за безбједност, нефункционалност групе Г7, инхибиција рада групе Г20, иранска криза, развој наоружања и подстицај развоја војне индустрије од стране САД и последични руски одговор, билатерални руско-турски војни и економски споразуми, експанзионистичка НАТО политика, покретање сецесионистичких таласа и јачања деснице у Европи, окупација Косова и Метохије били би потврда ријечи поглавара Римокатоличке Цркве. Када се вратимо у скорију прошлост примјећујемо врло импозантну улогу медија у припреми свих ових процеса и њихову службу крупним геополитичким плановима. Креирање јавног мњења по аршинима актуелних политика оставило је трага на државама насталим распадом СФРЈ и СССР. Писмо блаженопочившег патријарха Павла упућено тадашњем папи одисало је истином и реализмом последица које су проистекле из политике разарања тадашње СФРЈ. Један сегмент тог писма указује да су двије Цркве биле најближе екуменском дијалогу јер је потврђен висок степен (не)сагласности око кључних питања којима се приступало из дијаметрално супротних позиција. Завршница тадашњег патријарховог писма гласи: На крају изволите, примити нашу најтоплију благодарност што сте на најубједљивији начин, у ствари дјелатно, експериментално,као нико прије Вас,дефинитивно показали духовну и богословску неодрживост догмата првог ватиканског сабора о папској незаблудивости и тако, приближујући међусобно православну и римокатоличку еклисиологију, де факто ослабили унију и допринијели стварном екуменском дијалогу између наших сестринских  Цркава.

Да ли се принцип из раних деведесетих година двадесетог вијека понавља остаје да се види. Сигурно је да бројеви и слова са кризних и трусних жаришта говоре у прилог тезе првог човјека Свете Столице. Предстоји период преласка са ријечи на дјела. Ако се одоцни са тим може бити касно за било који вид репарације. Историјски ревизионизам и информатичко-медијска машинерија усавршавају технике и технологије глобалистичке хоботнице. Пипци су слаби ако је глава хоботнице нападнута. Коме је Бог много дао од њега ће много и тражити. На потезу су детектори и дескриптивци  реалног стања на свјетској позорници . Њихова пракса биће окосница новог свијета или губитничка варијанта жељеног начина живота. Ускоро ће се знати исход борбе јер је вријеме најбоље и једино могуће мајсторско решето. Ватикан зна шта ради.

Аутор је доктор специјалиста нефролог и пјесник

фото: gananews

Pin It on Pinterest

Share This