Izaberite stranicu

Пише: Батрић Бабовић

Гамбит је начин остваривања предности у шаху. Игра на 64 поља има око 13 гамбитних варијетета којима се шаховско поље отвара како би се остварила теренска предност. Италијански коријен ове ријечи значи подметање ноге. Велики и неразријешени геополитички проблеми чији је извор у дубинама Другог Свјетског Рата ових дана је испливао на територију Пољске у форми прославе 80 година од почетка минуле свјетске катастрофе. Начин на који је отворен и конципиран овај историјски догађај побудио је на опрез и пажњу водеће свјетске медијске и историјске кругове. Само „ жртвовање“ и распоређивање зона утицаја показује да је Други Свјетски Рат у свом духу присутан на великом броју адреса узбурканог земљиног шара. Да ли је Пољска пион у игри или шаховски подијум остаје да се види у времену које је пред нама. Замах геополитике и њених утакмица показује истрајност тезе југословенског нобеловца Ива Андрића да је прошлост оно што никад не пролази. Закулисност септембарског скупа упућује нас на питање да ли је прошлост наша неминовност и једина могућа будућност?
Варшава је по много чему познати историјски град. Прије 64 године у њој је формиран Варшавски пакт као реакција на улазак Западне Њемачке у НАТО савез. Овај војно-политички концентрат имао је за циљ да одговори изазовима времена послије Другог Свјетског Рата, буде антипод хегемонији САД и амортизер последица нове подјеле сфера утицаја у свијету са последичним Хладним Ратом. Након распада Пакта 1991 године све државе чланице осим Русије са остатком бившег СССР потпале су под плашт западне војне Алијансе. Уједињење Њемачке 1990 године, распад СССР 1991 године заједно са распадом СФРЈ кључни су догађаји који детерминишу судбину послератне Европе и неријешених енигми из Другог Свјетског Рата. Тајне овог рата остале су дубоко у архивама и историјским непознаницама глобалне свјетске политике. Зашто се фокус ставља на споразум Рибентроп-Молотов? Да ли је историјској и медијској пажњи из видног поља измакао Минхенски Споразум? Да ли се селективношћу избора датума и изолованим посматрањем појединачних историјских догађаја ревидира историјска азбука Другог Свјетског Рата? Може ли савремена Европа помирити 80 година непрекинутих ратних игара? Да ли су актуелни догађаји у Варшави оправдавање постојања Европске Уније и Дана сјећања на жртве тоталитарних диктатура 20 вијека? Да ли је могућа аболиција фашизма и изједначавање комунистичких система са њим? Шта се догодило са нацистима из свијета науке и врха Вермахта који су избјегли Нирнберг? Да ли је Нирнбершки процес остварио свој циљ и пуноћу међународно-правног поретка? Да ли су енигме Пацовских канала ријешене и постоје ли отворенији архивски записи о овом процесу који је сакрио тајне функционисања државно-правног система НДХ? Може ли се рећи да је историјски ревизионизам радна обавеза глобалистичких центара моћи који као оруђе користи пуноћу историјских знања са ремоделовањем истине употребом полуистина и топикалних историјских датума? Одговоре на постављена питања даће историјска наука, геополитика и скидање тајности са бројних докумената из архива у центрима свјетске моћи.
Русија је објавила споразум између Рибентропа и Молотова. Стратегијска дубина СССР тада је заснивана на идеји колективне безбједности. Слух код западних савезника за поменуту идеју није наишао на позитиван одјек. Арапско пролеће, Сирија, Украјина,Косово и Метохија данас јесу плод политика зачетих на темељима Трећег Рајха.
У Варшави је занемарена истина везана за Други Свјетски Рат. Са одсуством русофилије и русофобије можемо констатовати истинску непотпуност историјског почетка прошлог свјетског рата. Наследници шефа дипломатије Рибентропа у Варшави су наишли на култивисан пријем. Грци и Пољаци отворили су питања ратних одштета и репарација, док су економски експерти почели да покрећу питања милијарди и билиона евра на рачун поражене политике Трећег Рајха.
Карти се поново мијешају са закључком да је пољски гамбит игра у рукама прекоокеанског хегемона и скривена намјера новом походу на Исток.
Чељусти нацифашизма сломљене су на територији СССР. Планери рата треба добро да знају честа понављања историје. Са мало памети може се постићи све вриједно живота и мира.
Народ Хенрика Сјенкејевича и папе Јована Павла Другог треба да препозна слошености шаховске табле и избјегне улогу жртвеног пјешака. Траса је јасна само треба спознати самог себе. Побједа добра над злом крајњи је исход сваког рата. Пиони су прва мета сваког опаљеног метка. Без Молотова нема историјске истине а са Молотовљевим коктелом нема мира. Име је значење живота и смрти.
Живот је избор сваког здраворазумног човјека. Побједа добра је свијет без граница.

ВАРШАВА ЈЕ СВИЈЕТ!!!!

Аутор је доктор специјалиста нефролог и пјесник

Pin It on Pinterest

Share This