Izaberite stranicu

Коментаришући ситуацију да је у јавности створен утисак да су и Црква и Влада задовољне мишљењем Венецијанске комисије о Владином Предлогу закона о слободи вјероисповијести, члан правног тима Митрополије црногорско-приморске др Владимир Лепосавић казао је Радију „Светигора“ да је то мишљење обимно и да се тиче цјелине закона.

„У њему се дају сугестије и предлози везани за сваки конкретни члан, па и за сваки став сваког члана. Због тога се о мишљењу не може говорити интегрално да је добро или лоше“, казао је он.

Објаснио је да у мишљењу постоје коментари који могу да се једној страни свиђају мање или више, да правни стручњаци, у овом случају да вјерске заједнице, па и сама Влада сматрају да је нешто позитивно или није.

„Просто, ради се о томе да Венецијанска комисија даје различите коментаре о појединим одредбама. Међутим, мислим да је оно што је важно у том мишљењу, пропуштено у нашој јавности. А то је да се јасно зна да оно што је главна тема у смислу најспорнијег питања овог закона, два-три најспорнија питања, да су та питања кроз ово мишљење оцијењена апсолутно као питања која морају да се изнова коригују, пропишу и дораде. То се поготово односи на одредбе које се тичу саме имовине и оног за Владу жељеног поступка. Дакле, ако то посматрамо из те перспективе, мишљење је негативно“, каже Лепосавић.

Прецизирао је да стајући на страну правних принципа Венецијанска комисија стала на страну Митрополије.

„Венецијанска комисија каже да су чланови 62 и 63 врло нејаснии да не могу да се протумаче у смислу шта се њима жели. Иако ми то знамо, јер нам је то речено без задршке с највиших државних адреса, Венецијанска комисија није улазила у то и не мора да улази. Она је рекла да су те одредбе нејасне, недовољно прецизне, најчешћи први основ за сумњу да ће доћи до злоупотребе“, казао је Лепосавић.

Радосав Рајо Војиновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This