Select Page

На свом поклоничком путовању стопама светог апостола Павла, председник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене односе Митрополит волоколамски Иларион учинио је 27. и 28. јуна 2019. г. посету Митрополиту Драме Павлу, поклонио се светињама у храму Преображења Господњег и посетио  храмове и црквене установе ове Митрополије.

Он је прегледао археолошке споменике древних градова Филипа и Неапуља (данашње Кавале), првих градова у Европи у којима се чула јеванђељскаа проповед светог апостола Павла.

Филипи је град у којем је према Делима апостолским крштена Лидија (Дела 16,13-15) – на месту на којем се сада налази крстионица, као и исцељен слуга који је био о опседнут нечистим духом (Дела 16,16-19), и чудесно ослобођен из тамнице апостол Павле са својим сапутницима (Дела 16,22-23). Остаци овог затвора сачувани су до данас.

Високопреосвећени се сусрео са Митрополитом филипијским, неапољским и тасоским Стефаном у Филипијској митрополији, и у  његовој пратњи посетио је манастир Светог апостола Силе, цркву Успења и катедрални храм св. апостола Павла подигнут на месту његове проповеди у Кавали (Неапољу).

Извор: Московска Патријаршија(с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This