Izaberite stranicu

 

Пише: Рајо Војиновић

Преосвећени Владика Јоаникије недавно је упозорио да овдашња власт покушајем да озакони отимање црквене имовине ради за интересе Велике Албаније.

Владика је, подсјећамо, казао да је Владин Нацрт закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница „покушај да се направи преседан како би онда, по истом том моделу, на Косову и Метохији српске светиње биле узете и преписане на Велику Албанију“.

„Овдје хоће да им ово прође на било који начин. Чак и не мора да им успије, али је за њих важно да направе један преседан да би Шиптари на Косову и Метохији, Хашим Тачи и Харадинај, по истом моделу узели све српске светиње и преписали их на Велику Албанију“, рекао је тада Епископ будимљанско-никшићки.

Доказ да је то тако, нашли смо на сајту владе државолике НАТО творевине на КиМ, у документу под насловом „Нацрт закона о културном наслеђу“. У  члану шестом (став два) тога документа стоји следећа реченица: „Имовина архитектонског наслеђа унутар косовске територије припада држави Косова“. А по том истом документу, архитектонско наслеђе је „материјално наслеђе које се састоји од споменика, ансамбла и локалитета“.  А „споменици“ су, је ли, Високи Дечани, Грачаница, Бањска, Пећаршија и остале задужбине наших светих предака, архиепископа и краљева српских…

Дакле, ради се о истовјетном решењу као и у овом монтенегринском нацрту закона о слободи вјероисповијести, с тим што су Тачи и Харадинај ипак за нијансу „поштенији“ од ових наших домаћих натоизатора. Они су, наиме, бар искрени у тој својој злој намјери и не спинују (на српском: не лажу) након фијаска у покушајима учлањења у Унеско, као што то ових дана чине монтенегрински спин-мајстори након објављивања мишљења Венецијанске комисије, како им пљачка храмова Божјих није намјера.

Треба ли кога подсјећати да су и они ОВК „државници“из Приштине и ови натоизатори из Подгорице брашно из исте идеолошке мјешине? Ко се још не сјећа да је Насер Кељменди био један од главних спонзора монтенегринске „независности“? Није ли Монтенегро међу првима потрчао да као независну државу призна државолику НАТО творевину на Косову и Метохији? И не говоре ли сваки дан једни другима „ја теби сердаре, ти мени војводо“? Просто, браћа из двију НАТО колонија морају да се испомажу. То им је свакодневни домаћи задатак.

И што би онда била чудна ова подударност у њиховим нацртима „закона“?

У складу са доктрином западних геостратега о ограничавању суверенитета непослушних држава и разарању идентитета историјских народа (у овом случају српског народа и његове државе) и једнима и другима је, – то је јасно као дан, – циљ затирање и уништење Српске православне цркве у границама у којима они врше власт. Зашто? Зато што је Црква, између осталог, и чуварка памћења и самосвијести тога народа.

Да би тако „заокружили државне идентитете“.

Тачније, да би отворили пут стварању Велике Албаније.

Ови из Приштине, јер им је то циљ, а ови из Монтенегра да би били успјешни НАТО послушници у улози подизвођача радова.

Pin It on Pinterest

Share This