Izaberite stranicu

У галерији Дома културе у Грачаници промовисан је 27. број часописа “Видовдански гласник”. Главни и одговорни уредник часописа Живојин Ракочевић је истакао да се у новом броју часописа појављују текстови који говоре о “суштинском пробему КиМ”.

За нови број “Видовданског гласника” говорили су уредници Жарко Миленковићи и Живојин Ракочевић, као и писац Ђорђе Јевтић.

“`Видовдански гласник` заступа ауторе који стварају и мисле између два Видовдана. Традиционално `Видовдански гласник` отвара прошлогодишња беседа добитника награде `Златини крст кнеза Лазара` Ивана Негришорца `Грачаначка исповет`, следе текстови Гојка Божовића, интервју Бојана Суђића, као и други”, рекао је Жарко Миленковић.

Замисао уређивачког тима ‘”Видовданског гласника” је била да садржи ауторске текстове који се пви пут појављују, казао је главни и одговорни уредник часописа Живојин Ракочевић.

“Појављуљу се тектсови са малим изузецима који говоре о суштинском проблему Косова и Метохије и поетике која се везује за наше наслеђе и Видовдан, али се можда по први пут међу корицама `Видовданског гласника` нуде нека конкретна решења, примери за моделе опстанка наше културне баштине и наслеђа на КиМ”, рекао је Ракочевић и додао да ће у будућности бити важан текст др Велибора Џомића о моделима решавања статуса цркава и манастира на КиМ.

“Видовдански гласник служи стварајућој уметности, стварајућој мисли, стварајућој традицији”, навео је Ракочевић.

“Традиција није камен, нешто што не постији, традиција није нешто што бисмо само гледали, `традиција се тешком муком стиче и осваја` каже Елиот, и самим тим овај Видовдански гласник је нека врста освајанај традиције, односно стицања с тешком муком и анализа која никако не запоставља савремену стварајућу културу на КиМ и културу о КиМ”, рекао је Ракочевић.

Новнар и писац Ђорђе Јевтић је истакао да је овај број гласника најоригиналнији до сада и да већ годинама одолева разним препекама.

„Ово је 28. година како је почео да излази `Видовдаснки гласник`. Једне године, 1999. га није било, већ следеће је изашао поново у једном заиста врло интересантном издању, захваљујући Веску Стојковићу, Срећку Тодоровићи и Драгомиру Костићу. Ипак се није стало са објављивањем те 2000. године, започело се, и ево и дан данас траје `Видовдански гасник` и то је сјајно. Иамо публикацију која бележи наш тренутак у времену данашњем“, истакао је Јевтић.

“Видовдански гласник” је часопис за књижевност и културу који излази у Грачаници у оквиру “Видовданског песничког бденија”.

Штампање “Видовданског гласника” помогло је Министраство културе и информисања Републике Србије.

Извор: КиМ радио

Pin It on Pinterest

Share This