Izaberite stranicu

Године 1932. у Њемачкој је основан покрет под називом Deutsche Christen (Њемачки хришћани) који је био заснован на идеји германизације хришћанства и имао за циљ да теолошки оправда национал-социјализам и антијудаизам. Покрет је преузео власт у многим покрајинским протестантским црквеним јединицама (Landeskirchen), а нарочито је био јак у покрајини Тиринген.

Главне идеје “Њемачких хришћана” биле су:

* укидање покрајинских цркава (Landeskirchen) и стварање државне цркве (Reichskirche);

* искључивање хришћана јеврејског поријекла из Цркве;

* дејудаизација Цркве кроз релативизацију значаја Старог завјета и тражење оправдања за антисемитизам у Новом завјету;

* прочишћавање германске расе путем заштите од тзв. “безвриједних” (Minderwertige).

Режим Адолфа Хитлера је подржавао овај покрет и он је постао доминантан у Њемачкој протестантској цркви током његове владавине, а нарочито током Другог свјетског рата.

“Њемачки хришћани” су, између осталог, директно одговорни и за смрт Фридриха Бонхофера (познатог њемачког антифашисте, свештеника и мученика) и многих других свештених лица и лаика који су се противили њиховој идеји.

Седамдесет година послије побједе над фашизмом, у Црној Гори покушава се спровести пројекат који има невјероватну сличност са пројектом германизације хришћанства у Хитлеровој Њемачкој.

Ради лакшег поређења, извлачимо основне идеје тзв. “монтенегринског хришћанства”:

* укидање постојећих епархија у Црној Гори и стварање тзв.  ЦПЦ;

* протјеривање свештенства и монаштва Митрополије Црногорско-приморске (нарочито оних који не посједују црногорско држављанство);

* изналажење разних изговора за прогон српског народа;

* прочишћавање “црногорске” нације и заштита од тзв. великосрпског утицаја;

* конфискација цркава и манастира, као и друге црквене имовине.

Нема потребе наглашавати да је паралела између ова два покрета више него очигледна.  Покрет   “Њемачки хришћани” због  погубних  последица у прошлости и дан данас је неизбрисиви терет њемачком друштву, а нарочито Њемачкој протестантској цркви. Модерна њемачка држава и Евангелистичка црква Њемачке данас улажу огромне напоре у промоцији борбе против расизма и идеја заснованих  на принципима национал-социјализма.

Случај “Њемачких хришћана” упозорава нас какву опасност са собом носи покушај национализације хришћанства (нарочито национализације која је базирана на дискриминацији и шовинизму). Аналогно свом историјском преседану, пројекат “монтенегризације хришћанства” је пријетња Цркви и пријетња духовном и културном бићу  Црне Горе.

(Аутор је докторанд теологије на Универзитету “Лудвиг Максимилијан ” у Минхену)

Pin It on Pinterest

Share This