Izaberite stranicu

На гробљу у манастиру Савине данас су уз војне почасти сахрањени земни остаци др Драгослава М. Лакићевића (19362019), пуковника у пензији, војног хирурга из Херцег Новог који се упокојио у суботу, 15. јуна.

Опело је у манастиру Савине служио Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством. У току опела, Високопреосвећени је, тумачећи ријечи Светога јеванђеља, казао да данас испраћамо једног од оних који су чинили добро у овом земаљском животу и да изражавамо своју дубоку наду и вјеру да ће он задобити живот вјечни и да ће устати у васкрсење живота.

“Наш Драгослав кренуо је на овај пут, који је пут свију нас, неко крене прије, неко касније, али нема човјека на земљи који неће кренути овим путем. И у овом последњем земаљском дану огледа се сав људски и човјеков живот. Све оно што је био од рођења од матере своје до свога упокојења и све оно што је радио, све се сабира у један тренутак и стоји и пред нама и пред вјечним Божанским Промислом и Судом.”

Владика је подсјетио да је покојног Драгослава знао и гледао његову саможртвену љубав према многима болеснима и рањенима, која карактерише сав његов живот, као и да је  њихов земаљски коријен исти, обојица су од војводе Богића Морачанина, и из истог су краја носили насљеђе овоземаљско:

“Велики трудбеник и човјекољубац који је своје човјекољубље заснивао на вјери у живога и вјечнога Бога, на вјери да је човјек створен по лику и по подобију живога Бога и да је тај лик, који је Божији уписан Божијом руком у њему, нешто што остаје и до смрти, и у смрти, и послије смрти. Трудио се читавог свог живота да носи свој часни крст и да се њиме поноси.”

Говорећи о животу покојника, Митрополит је рекао да је он многе спасио од болести и невоље, као и да је рањенике са бојишта у вријеме несрећнога грађанског рата спасавао и зацијељивао им ране са љубављу и жртвом. Сви они су му, како је казао, благодарни на његовом часном и честитом дјелу, љубави и човјекољубљу.

“Нека би Господ утјешио синове и супругу и сво потомство његово тиме што су га имали и имају, јер овакви људи, са оваквим дјелима и плодовима живота, одлазе, али и остају заједно са нама и међу нама. И осјећајући га ту са нама и међу нама, молимо се да га Господ упокоји тамо гдје сија вјечна и непролазна свјетлост Божанскога лица, тамо гдје нема јада, ни бола, ни туге, ни уздаха, него гдје је вјечни и непролазни живот. Бог да му душу прости, подари Царство Оца и Сина и Духа Светога.”

У име породице од др Драгослава Бата Лакићевића се опростио Милан Лакићевић. Он је казао да се не постоји ниједан човјек који се др Драгославу обратио за помоћ да му он није помогао колико је то било у његовој надлежности и могућностима.

“За скоро 40 година рада у Војној болници Мељине, као врстан хирург многима је спасио живот, излијечио и омогућио да остатак живота проведу без последица. Био је велики хуманиста. Жеља и хтјење да помогне људима био је његов основни животни мото.”

Подсјетио је да је за вријеме катастрофалног земљотреса у Црној Гори, др Драгослав Лакићевић три мјесеца непрестано боравио у болници пружајући помоћ повријеђенима, као и да је за вријеме грађанског рата помагао свим рањеницима без обзира којој војсци су припадали.

Др Драгослав Бато Лакићевић, рођен у Ђаковици, био је дугогодишњи начелник Хирургије Војне болнице Мељине. За професионални и предани рад и допринос развоју друштва и заједнице одликован је са више ордења и друштвених признања: Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом за народ са сребрним зрацима, Орденом Народне армије са сребрном звјездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима и Орденом рада са златним вјенцем и многим другим војним и цивилним признањима.

Весна Девић

Фото: Јован Д. Радовић

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This