Izaberite stranicu

Рођендан Цркве Христове – Тројичиндан молитвено је прослављен у манастиру Свети Архангели у Призрену. Свету литургију служио је игуман ове свете обитељи јеромонах Михаило уз саслужење свештенства и молитвено учешће сабраног вјерног народа, међу којима је било двадесетак вјерника из Новог Сада, чланова Удружења “Свети Сава“ из овог града.

У празничној бесједи, којом се обратио сабранима на Светом богослужењу, отац Михаило се осврнуо на торжествени Тројичиндански сабор за одбрану вјере у Подгорици којем је присуствовао са Његовим преосвештенством Епископом рашко-призренским косовско-метохијским г. Теодосијем, игуманима више косметских манастира и вјерницима који су дошли да подрже једновјерну браћу у Црној Гори.

“Видјели смо да су ријечи Преподобног Аве Јустина, изговорене у духовданској бесједи 1965. године актуелне и данас, 54 године касније. То смо осјетили ми који смо били у Подгорици. Осјетили смо велики благослов и велики дар Божји, видјевши онолики број народа окупљен око Храма Христовог Васкрсења и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. Видјели смо епископе, свештенике, монахе, монахиње и вјерни народ сабране у великој љубави и благодати Божјој Тројичног сабора, како га је назвао Митрополит Амфилохије.

Велика се радост осјећала међу свима нама, јер сви смо браћа и сестре када се окупимо око Оца и око људи који више живе духовно него материјално, који су више на небу него на земљи. Осјетили смо сву ту благодат која је невидљива, али ипак нама који истински вјерујемо, видљива кроз људе, кроз дјецу, кроз једнодушност која је осјетила на Тројичинданском сабрању у Подгорици. Иако је била велика врућина људи су мирно стајали на сунцу и благодаћу Божјом сви су се живи и здрави вратили својим домовима јер су благодат Божија и Његова љубав јачи од свих овоземаљских искушења“, рекао је отац Михаило игуман манастира Свети Архангели у Призрену.

На извјештају из царског Призрена о Тројичиндану, благодаримо сестри Оливери Радић, новинару из Ораховца која је такође присуствовала Тројичинданском сабору у Подгорици, и овом приликом, за трпезом љубави, предивном пјесмом ,,Ораховцу башто рајска“ поздравила нашег Митрополита Амфилохија, епископе, свештенство, монаштво и вјернике сабране за трпезом у крипти подгоричког Саборног храма.

Пренијевши поздраве вјерника из Ораховца, Оливера је изразила своју радост што присуствује овом торжественом сабрању.

“Радујем се што и ми мали Срби из Метохије можемо на овај начин да пружимо подршку браћи из Црне Горе да и они издрже у својој борби као што смо ми издржали и издржавамо и дан данас на Косову и Метохији“, рекла је Оливера Радић а затим отпјевала химну Ораховца:

Тамо гдје најљепше сунце сија
тамо гдје најслађе грожђе зри
сваки ми камен грумен злата
ту ми је драга капија свака….

Слободанка Грдинић

Pin It on Pinterest

Share This